DR. MARKOTIĆ: Postoje li minimalni medicinski standardi na cestovnim utrkama?

Naslov je postavio pitanje, a odgovore mogu dati sami organizatori i sudionici cestovnih trkačkih utrka diljem Bosne i Hercegovine.

2612
Banner

U nastavku ću dati osvrt na standarde koje postavlja IAAF (danas Svjetska atletika) za događaje koji imaju njihovu podršku i certifikaciju.

Medicinski tim

Osnovni zahtjev koji se postavlja pred organizatora jeste izbor i osiguranje medicinskog direktora utrke (to bi trebao biti iskusni specijalist iz područja sportske medicine) koji će biti zadužen za planiranje i nadzor medicinskog tima utrke. Optimalan medicinski  tim trebao bi izgledati prema broju i strukturi ovako:

  1. Liječnik (doktor medicine), 2-3 na 1.000 trkača
  2. Medicinska sestra/tehničar, 4-6 na 1.000 trkača
  3. Drugi članovi hitnih medicinskih timova (tehničar/sestra/obučeni vozač), 4-6 na 1.000 trkača
  4. Ostalo nemedicinsko osoblje (vozači, nosači s nosilima, administrativni radnici), 4-6 na 1.000 trkača.

Medicinski tim mora biti adekvatno i funkcionalno opremljen (poseban naglasak je na automatskom eksternom defibrilatoru – na više lokacija kako bi mogao biti upotrijebljen u slučaju iznenadnog srčanog zastoja). Tim mora biti adekvatno obučen i odjeven s jasnim obilježjima i validnom akreditacijom.

Cijeli tim mora biti komunikacijski uvezan (sve lokacije, vozila i medicinske stanice) kako bi se osiguralo što žurnije reagiranje.

U cilju utrke mora biti osiguran smještaj za eventualno ozlijeđene trkače kako bi im se mogla adekvatno pružiti medicinska pomoć na licu mjesta.

Utjecaj vremenskih uvjeta

Ono što se posebno treba uzeti u obzir kod cestovnih dužinskih utrka jeste utjecaj vremenskih uvjeta. Naime, rizik od patoloških stanja povećava se s temperaturom zraka iznad 21 stupanj Celzijusa i relativnoj vlažnosti zraka iznad 50 posto – “Wet bulb globe temperature“ (WBGT) termometri koriste se diljem svijeta u procjeni toplinskog stresa u okolišu, a mjere kombinirani termalni stres vlažne žarulje (WBT), suhe žarulje (DBT) i crnog globusa (BGT). Sustav zastavica različitih boja može se koristiti za obilježavanje određenog stupnja:

  • Crna zastavica – ekstremni rizik (WBGT je iznad 28 stupnjeva)
  • Crvena zastavica – visoki rizik (WBGT je između 23 i 28 stupnjeva)
  • Žuta zastavica – umjereni rizik (WBGT je između 18 i 23 stupnja)
  • Zelena zastavica – nizak rizik (WBGT je ispod 18 stupnjeva)
  • Bijela zastavica – povećan rizik od hipotermije.

Zastavice i podaci o temperaturi i vlažnosti zraka trebaju biti minimalno dostupni i vidljivi na startu, sredini i cilju utrke.

Minimalni standardi za BiH

Prijedlog minimalnih standarda za cestovne utrke u Bosni i Hercegovini:

  1. Medicinski direktor u organizacijskom timu na svakoj utrci;
  2. Osigurana oprema za sve članove medicinskog tima;
  3. Minimalni standard o broju članova po smjernicama IAAF (prethodno navedene u članku);
  4. Vozila hitne medicinske pomoći (jedno ispred prvog, a jedno iza posljednjeg trkača) s kompletnim timom i defibrilatorom;
  5. Osiguran šator u cilju s ležajevima, za zbrinjavanje trkača;
  6. Osigurane dovoljne količine vode (i leda u slučaju pregrijavanja trkača);
  7. Osigurana komunikacija svih članova medicinskog tima i direktora utrke (koordinatora utrke);
  8. Obavezno obavještavanje najbliže bolničke ustanove o održavanju utrke, a posebno u slučajevima visokih temperatura i visoke vlažnosti zraka.

Dodatne mogućnosti imaju gradovi s medicinskim fakultetima i organiziranom službom za gorsko spašavanje. Naime, tu postoji mogućnost angažmana studenata medicine koji su prošli obuku za zbrinjavanje hitnih medicinskih stanja ili prve pomoći te gorske službe spašavanja čiji članovi imaju obuku i iskustvo zbrinjavanja hitnih medicinskih stanja. Primjer za ovo su Mostarski polumaraton (izdanje 2018. i 2019.) te Metković polumaraton (izdanje 2018.) koji su imali volontere – studente medicine, u suradnji s predavačem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Obzirom na porast broja utrka, porast broja sudionika i promjenjive vremenske uvjete kao i činjenicu da su organizatori utrka razna fizička i pravna lica, šarolikog obrazovanja i iskustva, očito je kako postoji potreba za standardizaciju i postavljanje minimalnih uvjeta za medicinsku sigurnost pri organizaciji cestovnih utrka u Bosni i Hercegovini.

Rješenje se može donijeti kroz zajednički konsenzus organizatora utrka i stručnjaka iz oblasti medicine (prvenstveno medicine sporta, liječnici sa iskustvom u zbrinjavanju hitnih stanja, liječnici sa iskustvom u trčanju). Kao rezultat, imali bi standard i viši nivo zdravstvene sigurnosti na utrkama ne samo za trkače, već i za gledatelje utrka (uzeti u obzir da pored staze na dan utrke može biti i nekoliko tisuća promatrača, ovisno o gradu te da i netko od njih može zatrebati hitnu medicinsku pomoć).

Vaši komentari

Banner