SVJETSKA ATLETIKA: Suspenzija patikama sa đonom debljim od 40mm i prototipovima

Svjetska atletika (World Athletics) je danas objavila revidirana tehnička pravila u kojima je uvela nove odrednice po pitanju patika.

6011
Nike Alphafly model, koji je nosio Eliud Kipchoge u Beču, ostaje samo rekreativcima
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ono o čemu se piše i priča već mjesecima, da su neki od modela patika na tržištu donijeli revoluciju u ulične trke zbog ostvarenih rezultata, posebno u 2019. godini, je potvrdila i krovna svjetska atletska organizacija svojim odlukama.

Sama činjenica da su morali mijenjati pravila govori o tome koliko su neki modeli uticali na rezultate. Međutim danas potvrđene promjene u tehničkim pravilima su donijele kompromis kojim su postignuti rezultati usvojeni, a zaustavljen dalji uticaj tehnologije.

Razlike u pravilima

Ključna promjena je da automatsku suspenziju nosi nastup u patikama sa đonom

Odobravanjem spomenutih modela Svjetska atletika je spasila napravljeni niz svjetskih rekorda prošle godine u ovima patikama, ali neke trke iz 2016. i 2017. godine, kao maraton na OI u Rio de Janeiru, će ostati nepravedne zbog kršenja drugog dijela novog pravila: da se ne može trčati u prototipu patika. Upravo tu prednost su neki trkači imali i u Riju, a njihova konkurencija se još tad žalila na nefer takmičenje.

debljim od 40mm i koji sadrži više od jedne pločice u sebi. Također od 30. aprila ove godine svaka patika koja se koristi u trkama mora biti dostupna za kupovinu u maloprodaji, čime se zabranjuje upotreba prototipa u takmičenju. Svaka nova patika koju trkač želi koristiti na takmičenju mora biti prijavljena sa svojim specifikacijama četiri mjeseca prije trke. Ovo se naravno odnosi na trkače koji se utrkuju za nagrade i najviša postolja.

To znači da će patike Nike Alphafly, koje je Eliud Kipchoge nosio u Beču kad je trčao eksperimentalni maraton ispod 2 sata, biti zabranjene za takmičare koji se bore za nagrade. Po tome se pretpostavlja da će ranije verzije Nike Vaporfly i Next% ostati u upotrebi jer imaju đon nešto tanji od 40mm. Za Alphafly se pretpostavlja da ima širinu đona od oko 50mm.

Detaljna pravila Svjetske atletike možete čitati OVDJE, a pravila o patikama su na stranici 6.

Proizvođač se neće nasekirati

Ukupno odluka bi trebala uticati na elitna takmičenja, ali ne i na proizvodnju patika koje su posljednjih par godina došle do revolucionarne tehnologije sa karbonskim pločicama i pjenom u đonu. U međuvremenu su postignuti neki odlični rezultati, i prošle jeseni je sa većom masom trkača u Nike Vaporfly patikama bilo još jasnije da je stvarno istina kako ove patike popravljaju trkačku ekonomiju za oko 4 posto, dok oni koji su testirali i Alphafly model ističu da ove patike “pomažu” još duplo više.

Ukupno je to na kraju opet samo veliki plus za Nike radi ogromne reklame kroz revolucionarne modele koji su natjerali Svjetsku atletiku na promjenu pravila, a što ovu kompaniju neće naročito zabrinuti. Naime, patike će očito biti zabranjene samo elitnim trkačima, a oni ne čine ni 0,1 posto od ukupne trkačke populacije.

Vaši komentari

Banner