BEČKI MARATON: Staza kojoj je Kipchoge dao novu dimenziju

Ako se izuzmu maratoni sa prostora bivše države, od inostranih trka na 42.195 metara, za bosanskohercegovačke trkače je prethodnih godina uvijek najznačajniji bio Bečki maraton.

1982
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Tamo smo uvijek dobivali dosta finišera, ali i kvalitetnih rezultata, pa je npr. ove godine Mladen Stevanović trčao 2:44:40, Mirzet Halilović 3:19:13, Mirza Hodžić 3:21:42…

Posebna težina

Prije nepuna dva mjeseca, odnosno 12. oktobra, staza Bečkog maratona je dobila posebnu težinu, dimenziju, atraktivnost koja će privući trkače da se oprobaju na njoj. Eliud Kipchoge je na dijelu staze Bečkog maratona trčao istorijsku trku: maraton ispod 2 sata u sklopu eksperimentalnog Ineos 1:59 Challengea koji je donio nevjerovatan rezultat Kenijca: 1:59:40. Dužina staze koju je Kipchoge ponavljao iznosila je 4,3km u aveniji Hauptallee unutar parka Prater, a između kružnog toka na trgu Praterstern i kružnog toka kod Lusthausa.

Kipchogeva dionica

U sklopu Bečkog maratona trkači su već poslije 3 kilometra na Kipchogeovoj stazi, ali tad prolaze samo pola ove dionice kroz 4. i 5. kilometar u parku Prater. Ponovo su na ovom dijelu trase na 29. i 30. kilometru. Na 31. kilometru skreću prema legendarnom Ernst-Happel stadionu (do 1992. stadionu Prater), potom ostatak Kipchogeove dionice prolaze u kilometrima između 32. i 36. (na 34. kilometru, kao i Kenijac, prave zaokret kod Lusthausa).

Dužina od 4,3km između dva kružna toka (dio staze Bečkog maratona)

Duga tradicija

Inače, trčanje u parku Prater ima svoju dugu tradiciju jer su prve trke u Beču organizovane još 1740. godine, a Prater se već od 1820. godine smatra srcem lokalne trkačke zajednice.

Bečki maraton se održava od 1984. godine i sa 36 izdanja iza sebe to je najveća sportsko – trkačka manifestacija u Austriji. Uz maraton se održavaju i polumaraton te štafetni maraton, dok su dan ranije u sklopu trkačkog vikenda na rasporedu trke na 5 i 10km, dječja i inkluzijska trka. Sve to obično okupi preko 30.000 trkača u Beču.

Ovaj maraton je Gold Label trka (ulična trka koja ispunjava kriterije najvišeg nivoa Svjetske atletike/IAAF-a) sa dosta jakim rekordima staze. Getu Faleke iz Etiopije je 2014. godine trčao 2:05:41, dok je upravo ove godine Kenijka Nancy Kiprop postavila novi rekord staze u ženskoj konkurenciji: 2:22:12.

Maratonska trka je ove godine imala 5.693 učesnika, ali se nakon ovogodišnjeg Kipchogeova poduhvata očekuje još veći interes za Bečki maraton na rasporedu 19. aprila 2020. godine. Tako je postavljen limit od 9.000 maratonaca. Prijave se mogu poslati na LINK-u.

Eliud Kipchoge u finišu istorijske trke (Prater, Beč)

Vaši komentari

Banner