ELIUD KIPCHOGE: Najveći maratonac svih vremena

Od jesenas više nema sumnje da je Eliud Kipchoge (Kenija) najbolji maratonac svih vremena.

6352
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Za mnoge je to bio i prije jesenas postavljenog svjetskog rekorda u Berlinu (2:01:39) jer je od svojih 11 maratona u periodu od 2013. – 2018. pobijedio u 10. Drugi je bio samo u Berlinu jeseni 2013. kad je Wilson Kipsang postavio tadašnji svjetski rekord (2:03:23).

Eliud Kipchoge postavlja svjetski rekord u Berlinu (2:01:39)

Uz olimpijsko zlato 2016. u Rio de Janeiru i s postavljenim svjetskim rekordom je ipak upotpunio svoj status. Za rezultate iz prošle godine je dobio i nagradu Laureus za posebno dostignuće.

Kako održati glad za rezultatom

Eliud Kipchoge (5. novembra 1984.), je posljednji rođen u porodici sa petero djece, a i za njega se veže klasična afrička trkačka priča o tome kako je nizao kilometre do škole i nazad kući, da bi poslije prodavao mlijeko kako bi pomogao svojim ukućanima u surovim uslovima života u Keniji. Posebno majci koja je othranila i školovala njega i njegovih po dvoje braće i sestara.

– Nikad nisam upoznao svog oca, ne sjećam ga se. Umro je kad sam bio vrlo mlad, kazao je Kipchoge, a o trčanju u osnovnoj školi dodao:

– Svaki dan sam četiri puta trčao 5 – 6 kilometara između kuće i škole. Uvijek sam trčao jer inače ne bih imao vremena za sve aktivnosti.

Zamislite koju trkačku bazu dobije dječak u Keniji trčeći 20 – 24km pet dana sedmično prije nego je i ušao u takmičarski svijet atletike.

Nike Zoom Vaporfly 4% su patike u kojima je postavio svjetski rekord u Berlinu 16. septembra 2018. godine (2:01:39). Ove patike su napravljene lakšim i prozračnijim, s ugrađenim Flyknit vrhom. Sam Kipchoge je nazvao patiku “savršenom”. Mnogi vjeruju da Nike Zoom Vaporfly 4% ima ogroman uticaj na trkački performans.

Nike Zoom Vaporfly 4% – patike u kojima je postavljen svjetski rekord

Iako danas milioner, Kipchoge većinu vremena i dalje bira živjeti kao siromah. Ustaje svako jutro prije 5 da bi odradio prvi trening prije nego iziđe sunce iznad crvenice u selu Kaptagat, njegovoj oko 40km udaljenoj trening bazi od Eldoreta gdje svi trkači imaju jednake uslove i svakodnevne zadatke. To je način na koji održava svoju glad za rezultatom.

– Atletika je stvar srca i glave, jednako kao i noga, kaže Kipchoge.

U trening kampu

U Global Sports Campu u Kaptagatu Kipchoge ne uživa nikakve posebne privilegije spram ostalih trkača pa je i on dužan npr. očistiti toalet kad ga dođe red.

Patrick Sang, trener – uzor

Kipchoge je rodom iz sela Kapsisiywa (regija Nandi) odakle je i njegov trener Patrick Sang koji ga je i odveo u Kaptagat. Sang je njegov mentor od 16. godine.

– Kad sam bio dijete, redovno sam viđao Sanga kako trenira u polju čaja. Razmišljao sam o tome kako bih jednog dana volio trčati kao on. Da ga nisam upoznao, moj bi život bio drugačiji, priznaje Kipchoge.

Njegova prehrana nije pretjerano sportska, konzumira kravlje mlijeko, rižu, ugali i ponekad govedinu. Ne koristi suplemente.

– Nemam problema sa tijelom pa mi ne treba suplementacija. Što sam stariji, oporavljam se teže, ali mi ipak ide dobro.

Disciplina!

Njegova disciplina je spartanska, jedino kakva i može biti kod uspješnog maratonca, a on ističe svoju mantru:

 – Motivacija – disciplina – kontinuitet!

Kipchoge smatra da su samo disciplinovani ujedno i slobodni ljudi.

Za 15 godina treninga je skupio isto toliko sveski u kojima su zapisane hiljade istrčanih kilometara.

Ako zapišeš, onda ćeš i pamtiti, kaže Kipchoge.

Eliudova evidencija treninga

Ističe da na treninzima uvijek daje 80 – 90 posto čuvajući najbolje za trke.

Raniji uspjesi

Kipchoge je bio dosta uspješan i na kraćim distancama pa je nositelj olimpijskih i svjetskih medalja na 5.000m, a njegova najveća pobjeda datira još iz 2003. godine kad je kao osamnaestogodišnjak na Stade de Franceu u Parizu osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu ispred legendarnog Hichama El Guerrouja (Maroko) koji je tad bio na vrhuncu. Njegovo najveće razočarenje je 7. mjesto u kenijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre 2012. godine u trci na 5.000m, a zbog čega nije ušao u tim za London. Tad je odlučio preći na ulične trke gdje je ostvario i svoje najbolje rezultate u karijeri.

Cilj mi je ostaviti dubok trag u atletici, biti legenda i uzor djeci. Želim putovati širom svijeta i učiti mlade o važnosti fizičke aktivnosti, izjavio je Kenijac.

Eliud Kipchoge ispred Hichama El Guerrouja (Pariz, 2003.)

Tokom Breaking2 projekta Kipchoge i Nike su prvi put predstavili patike Nike Zoom Vaporfly 4%, a Kenijac je u njima trčao najbrži maraton ikad (2:00:25) koji se međutim ne može pisati kao rekord zbog načina na koji je održana ova pokus – trka. U istim patikama je Kipchoge pobijedio i na blago kišovitom maratonu u Berlinu 2017. (2:03:32). Tad se požalio da patika upija vodu, dok je sve ostalo odlično. Poslije toga je Nike napravio verziju Nike Zoom Vaporfly 4% u kojoj je Kipchoge postavio svjetski rekord.

Pred njim je ipak još uvijek dosta sportske motivacije i ciljeva što je zaista teško imati poslije tako ubjedljivog svjetskog rekorda koji jedino on sam u ovom trenutku može popraviti. Koliko je i dalje njegova glad za rezultatom prisutna, saznat ćemo i ove godine jer će Kipchoge trčati London Marathon, a najavio je i povratak u Berlin. Kao svoju glavnu želju istakao je i odbranu olimpijskog zlata u Tokiju 2020. godine.

 – Volim maraton jer je kao život, duga trka puna boli i spoznaje.

Olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira 2016.

Osim u Sarajevu, uskoro Nike shop i u Banja Luci

Ekskluzivne modele Nike patika, koji su dostupni širom svjetskih metropola sada možete pronaći na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini. Nike Shop Banja Luka se otvara 21.03. u šoping centru Delta Planet.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTreba li vjerovati trkačkim mitovima?
Sljedeći članakTrčanje za početnike: Najbolje tehnike disanja
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.