BANJA VRUĆICA: Trening zdravlja umjesto Trke zdravlja

Planirano treće izdanje "Trke zdravlja", usljed opštepoznatih okolnosti, ove godine nije održano, ali organizatori su se potrudili da ipak obilježe ovaj "praznik trčanja" na Banji Vrućici.

1173
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

U jutarnjim satima 16. 08. 2020. godine, ispred Hotela ‘’Kardial’’, na mjestu gdje je prethodnih godina bio postavljen start “Trke zdravlja”, okupilo se oko 50 trkača i rekreativno trčanje, od strane učesnika prozvano “Trening zdravlja”, je moglo početi.

Uz teslićke trkače rekreativce i članove AK Teslić, simboličnom “Treningu zdravlja” odazvali su se u određenom broju trkači iz susjednih gradova, Tešnja, Maglaja, Doboja, Gračanice, Modriče, Petrova, te dva gosta iz Tuzle i Sarajeva. Kako je u ovoj godini veći broj trka morao biti otkazan, ovo je bila prilika da se okupe rekreativni trkači iz regije, koji se inače redovno viđaju i druže na trkama širom BiH, a za šta se u zadnje vrijeme rijetko ukaže prilika.

Danilo Vasiljević

U nemogućnosti organizovanja trka, “Trening zdravlja” bio je predivna prilika za promociju trčanja i druženje sa dragim ljudima. Zahvaljujući podršci i energiji ZTC Banja Vrućica i Jaska Aličehajića sa saradnicima, bila je ovo prelijepa trkačka nedjelja u kojoj smo mogli uživati u trčanju i druženju uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i očuvanje zdravlja učesnika, zaposlenih i gostiju banje, o kojima su brinuli iz ZTC Banja Vrućica. Nadam se da ćemo sljedeće godine ponovo uživati u predivnom trkačkom ambijentu “Trke zdravlja” u Tesliću.

Iako trčanje nije bilo takmičarskog karaktera i nije bilo zvaničnog mjerenja vremena, dosta trkača je ozbiljno pristupilo ovom treningu, koristeći ga kao pripremu za Banovićki polumaraton i neke nadolazeće trke, koje će se održati.

Jasmin Aličehajić

Uvijek mi je drago ugostiti trkače u Tesliću. Organizacija treninga nosi dosta manje obaveza nego organizacija trke, to mi je omogućilo da uživam u ovom druženju sa trkačima, za razliku od prethodne dvije godine. Cilj nam je održati tradiciju Trke zdravlja, što smo pokušali i ovim treningom. Uz ideje, kapacitete koje Teslić posjeduje, uz adekvatnu podršku sigurno u budućnosti možemo napraviti jednu od atraktivnijih trka, ne samo u BiH, nego i šire.

Za razliku od trase “Trke zdravlja”,  trasa “Treninga zdravlja” nije pratila samo staze Banje Vrućice, nego su trkači napravili krug kroz centar Teslića. Grupe trkača tako su prolazile pored pomalo zatečenih i još uvijek nerazbuđenih Teslićana, koji su se tog nedeljnog jutra našli na ulicama svoga grada.

Iako iznenađeni neočekivanim prizorom Teslićani su trkačima pružili podršku pljeskanjem i sviranjem iz automobila. Stav trkača, a od kojih je većina prethodnih godina istrčala “Trku zdravlja”, prema novoj stazi, je bio pozitivan i izrazili su optimizam ka takvoj ili sličnoj inovaciji “Trke zdravlja” u nekom od budućih izdanja koje svi željno iščekuju. Na taj način, želja i ideja organizatora, da trasa “Trke zdravlja” ubuduće prolazi kroz Teslić i parkove Banje Vrućice, ovdje je imala pozitivan test.

Osim treninga priređeno je osvježenje i kupanje na bazenima ZTC Banja Vrućica, a uz lijepe uspomene trkači su kući ponijeli i majice kao suvenir još jednog lijepog iskustva iz Teslića. Prije odlaska kućama, trkači su potpisali i majicu, koja će stajati u holu Hotela Kardial kao još jedan simbol promocije sporta, zdravog života, druženja i prijateljstava.

Vaši komentari

Banner