TRČI, UŽIVAJ, RECIKLIRAJ: Ekološka trka u Sarajevu 8. novembra

Udruženje Dečki u plavom u saradnji sa KJKP „RAD“ i O.š. „Grbavica II“ u nedjelju 8. 11. organizira neprofitabilnu ekološko - sportsku manifestaciju „Trči, uživaj, recikliraj“.

1617

Moje trčanje – trcanje.net

Utrka će se održati na području Općine Novi Grad Sarajevo – servisna saobraćajnica kod Sarajevogasa, naselje Butile, ukupne dužine 5800m (1 krug).

Radi se o projektu kojim organizatori žele ukazati na ekološke probleme u našem društvu, s akcentom na promjenu ponašanja kad je u pitanju reciklaža, potreba za recikliranjem, kao i mogućnosti zaštite okoliša putem recikliranja.

– Budući da je Sarajevo među rijetkim europskim gradovima koji do sada nije organizirao ovaj vid promocije ekološke osvještenosti, mišljenja smo da će ova utrka doprinijeti intenzivnijoj i široj promociji Sarajeva, a samim time promovirati zdrave životne navike i sport, ističu iz redova NGO Dečki u plavom.

Način prijave i start

Svoje sudjelovanje na utrci, za razliku od tradicionalnog plaćanja startnina, trkači će osigurati na način da će donijeti 20 PET boca koje će biti prikupljene i reciklirane od strane KJKP „Rad“. Na ovaj način želimo uticati na promjenu ponašanja građana kad je u pitanju recikliranje, te uticati na veću aktivnost na ovom polju.

Start utrke planiran je za 10:00 sati, a kraj za 11:00 sati, dok će okupljanje trkača biti omogućeno od 9:15 sati. Planirani broj učesnika je 100, a zbog trenutnih ograničena i epidemiološke situacije, učesnici će startati u 2 bloka od po 50 trkača.

Trasa trke

Poduzete mjere

Organizator će poduzeti sve neophodne radnje kako bi se ispoštovale sve mjere i preporuke u pogledu higijensko-epidemioloških mjera, te je za tu potrebu u suradnji sa svojim partnerima Crveni križ BiH, osigurao sljedeće:

– Utrka se organizira izvan naseljenog mjesta gdje je protok ljudi i vozila minimalan;

– Markirati će se pozicije u startnoj zoni na kojima će stajati svaki trkač kako bi se osigurala fizička distanca od cca 1,5-2 metra;

– Prilikom ulaska u zonu starta/cilja svi će učesnici biti obavezni imati zaštitne maske, proći kroz trijažu (mjerenje temperature i dezinfekciju);

Organizator je poduzeo sve neophodne mjere koje su mu naložili MUP KS vezano za sigurnost na trasi, Krizni štab Zavoda za javno zdravstvo KS vezano za trenutnu epidemiološku situaciju, a sve kako bi se zaštitilo zdravlje učesnika utrke.

– Organizator je osigurao jednokratne maske za sve učesnike, kontrolore, redare i svo osoblje koje je uključeno u realizaciju manifestacije;

– U suradnji sa Crvenim križem FBiH osigurali smo ambulantno vozilo koje će biti locirano u start/cilj zoni;

– Duže zadržavanje u zoni starta/cilja neće biti će omogućeno osim takmičarima koji su osigurali postolje;

Svi takmičari koji ne budu poštivali i praktikovati sve mjere koje je naložio ZJZ KS biti
će diskvalificirani. Svi trkači dobiti će detaljna uputstva o ponašanju u zoni starta/cilja,
te na samoj stazi, a sve prema preporukama ZJZ KS.

Vaši komentari

Banner