Šest izgovora za trening i kako ih prevazići

1303
  1. Imam previše posla i obaveza da bi vježbao/la

Kao što bilježite svoje obveze i planirate sastanke na isti način možete pribilježiti vrijeme za vježbanje. Ali, ako ipak ne možete pronaći slobodno vrijeme tijekom dana? Ne brinite se. Napravite dva-tri solidna treninga sedmično tako da vaše tijelo ostane fleksibilno i u danima kada ste stvarno prezauzeti.

  1. Danas nisam raspoložen-a za vježbanje

Uradite bilo šta! Svaki trener će vam reći da je bolje uraditi bilo kakve vježbe nego nikakve. Iako ste umorni ili pod stresom, stalno odgađanje vježbanja samo će ugroziti vaša buduća nastojanja oko napretka vaše forme. Važno je ostati u rutini iako je možda riječ samo o dvadesetominutnoj šetnji kroz park. Obucite svoje patike i izađite vani jer čak najmanji napori se na kraju isplate. Bolje i lagana šetnja koja će vas „osvježiti“ i nakon koje ćete se bolje osjećati nego izležavanje na kauču uz tv.

not-a-walk-in-a-park

  1. Vježbanje postaje dosadno

Radite cross-treninge. Trčanje uvijek istim stazama, naravno, može postati dosadno. Doduše, neki ljudi su u stanju ostati cijelo vrijeme fokusirani bez obzira na sve. No, za većinu nas potrebna je dodatna vanjska stimulacija. Ukoliko upadnete u monotoniju vježbanja pokušajte nešto novo i drugačije. Kombinirajte trčanje sa teretanom, vožnjom bicikla, planinarenjem ili možda plesom.

  1. Frustracija jer ne vidite rezultate

Zanemarite vagu ili bilo koje druge mjerilo vašeg napretka. Naravno, želite da se vaš napor isplati. Ali ako ste opsjednuti oko stalnog napretka gubite svoju motivaciju kada ga ne vidite. Umjesto fokusiranja na napredak fokusirajte se na osjećaj koji imate nakon vježbanja. Osjećate se sigurno energičnije, sretnije i produktivnije nego prije vježbanja. Naravno, poslije toga slijede i fizički rezultati vježbanja.

  1. Ne mogu više naći motivaciju za vježbanje

Družite se. Nema boljeg načina kako vratiti motivaciju nego preko druženja sa drugim trkačima. Potražite prijatelje, grupe za treniranje, škole trčanja ili jednostavno koristite društvene mreže (poput Moje trčanje) i ostanite motivirani.

10682622776_5acd5018de_b

  1. Zadao/la sam si previše stvari

Stavite sebe na prvo mjesto. Bilo da je riječ o poslu, školi, familiji ili nekom ozbiljnijem hobiju vaše vrijeme i energija su stalno na izmaku za vježbanje. No, ima li išta važnije od vašeg zdravlja i sreće?!  Napravite ravnotežu između vremena posvećenom sebi kroz vježbanje i ostalih životnih zauzetosti. Svakako, ako posvetite dovoljno vremena sebi imati ćete sigurno više snage i energije i za druge.

Vaši komentari

Banner