NORIYUKI SHIMURA ZA MT: Želja mi je trčati trail na Jahorini

Znamo od ranije iz primjera elitnih trkača, ali i ranijih izvještaja iz Japana naše Elme Kablar koja je u Tokiju posljednjih osam godina, da su tamo trkači na nekom drugom nivou u odnosu na čitav svijet.

974
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Po velikom broju vrhunskih trkača, broju izuzetnih takmičara u različitim dobnim kategorijama gdje su često i nositelji svjetskih rekorda, po najrigoroznijem treningu… prosto karakteru i disciplini Japanaca koji se jako oslikavaju na trčanje dugih distanci.

Niko na svijetu nema toliko dobrih trkača u svim kategorijama.

Jedan od njih je i Elmin trening partner, Noriyuki Shimura, rođen 20. novembra 1949. godine. Sa svojih 71 godinu redovno trči i takmiči se. Primjer je da se sportom može baviti i u poznim godinama, odnosno da je zbog zdravlja čak i poželjno. On je počeo sa 58 godina i do danas je prešao 30.000 kilometara. Među boljim je japanskim trkačima u svojoj dobnoj kategoriji.

– Penzionisani sam IT inženjer od 2016. godine, a počeo sam trčati 2008. godine. Već 2009. godine sam trčao Honolulu Marathon, kazao je za Moje trčanje Noriyuki Shimura.

Ovaj 71-godišnjak je istrčao 8 ultramaratona, 46 maratona, 8 polumaratona i 21 trail trku. Lični rekordi su mu na polumaratonu 1:30:05 i u maratonu: 3:14:54. Trči oko 250km mjesečno, odnosno 3.000km godišnje (što mu je ciljani prag). Neke od svojih trka je istrčao i u inostranstvu.

– Osam puta sam bio učesnik Honolulu Marathona, 2010. godine sam trčao Vancouver Marathon, a 2015. Sydney Marathon. Želja mi je trčati trail na Jahorini, kazao je Noriyuki Shimura.

Za MT je ustupio svoj “training log” od 2008. godine

Vaši komentari

Banner