TRKAČKO ISTRAŽIVANJE: Zašto trčimo?

Vječito je to pitanje koje dobivamo od netrkača. "Zašto trčiš, koji je razlog"? "Pa nisi toliko debeo/debela".

1510

Pripremio: Dražen Filipović

Runners world je napravio veliko istraživanje među svojim čitaocima. Na osnovu brojnih odgovora naveli su tri glavna faktora zašto trčimo.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

1. Osjećaj slobode

Veliki broj trkača trčanje povezuje sa osjećajem vlastite slobode. To je vrijeme samo za nas. Dok trčimo možemo nakratko zaboravit svakodnevicu, brige i obveze.

Također kod priprema za trke je bitno imati osjećaj slobode i autonomije, to pomaže da se više uključimo u sami trenažni proces.

Istraživanje je također pokazalo vezu između slobode i težnje za boljim rezultatima kod trkača. Trčanje bi trebala biti aktivnosti koja nas oslobađa od stresa, međutim ako stalno nastojite da ostvarujete rekorde, vi ustvari dodajete tijelu dodatni stres.

2. Takmičarski duh

Mnoge trkače upravo pokreću brojne trke koje će trčati ove godine. Žar borbe i takmičenja je jedinstven i nezaboravan osjećaj. Ukoliko vas takmičarski duh toliko ponese da postajete tjeskobni pred trke i strepite od mogućih loših rezultata, napravite korak unazad. I takmičenja trebaju biti zabavna.

3. Želja za uspjehom

Nijedan cilj nije neostvariv u trčanju ukoliko mu pristupite realno i date sebi dovoljno vremena za postepen napredak. Ukoliko je cilj vrijedan vašeg truda, rada, te imate visoku motivaciju, ostaje vam da budete strpljivi do njegovog ostvarenja.

Na kraju možemo reći da su sva tri faktora povezana. Naša želja za uspjehom nas vodi prema željenom cilju. U isto vrijeme nam je potrebna sloboda da biramo ciljeve koje želimo postići, i da ne budemo previše ograničeni unutar trening plana.

(Izvor: Runners World)

Vaši komentari

Banner