OPREMA: Osnovne odrednice o oblačenju za trčanje

Oprema za trčanje čini ovu aktivnost jednom od dostupnijih jer ipak ne predstavlja tako zahtjevno ulaganje kao u nekim drugim popularnim, individualnim sportovima.

2041

Piše: Ersan Bijedić

Međutim oprema za trčanje ima svoje osnovne odrednice na koje treba pripaziti kako se ne bi otisnuli u bilo kakvim tenama, na ljeto pojavili u šuškavcu ili se natapali u pamučnoj majici.

Kad je u pitanju samo odijevanje, trkače ćete najčešće zateći u razgovoru i raspravama o različitim modelima patika za trčanje. To je i najvažniji dio opreme jer direktno štiti vaša stopala, a onda zglobove i ostatak tijela. Trčanje je ponavljajuća radnja i sa lošim patikama će se stalni udari tijela o tlo odraziti pa će vas zaboliti tamo gdje ste najslabiji.

Patike za trčanje

Dakle loš izbor patika neće samo uzrokovati žuljeve, već i bolove u stopalima, koljenu, leđima, upalu Ahilove tetive itd. – prema tome gdje je vaša slabost. Ovo je posebno opasnost za nove trkače, one koji tek ulaze u aktivnost i kojima bi onda takvi problemi mogli uticati na motivaciju. Ne brinite, tijelo zaista treba oko dvije godine da se zglobovi, ligamenti i tetive naviknu na trčanje (razlog zašto u trčanje treba krenuti lagano). To je udar i stres na mišićno – koštani sistem kakav ne primijetite dok se ne manifestira kroz nakupljeno naprezanje. Uz adekvatne tene za trčanje, ovo privikavanje će ići lakše.

Patike i drugu opremu za trčanje možete pronaći u Intersportovom kutku za trčanje.

Kako odabrati?

Ako imate priliku, možete uraditi skeniranje i analizu stopala kako bi znali koji dio više opterećujete. To možete provjeriti i kroz đonove starih patika – neutralnim trkačima će se najprije izlizati sredina đona, pronatorima unutrašnji dio, a supinatorima spoljašnji. Ipak tene većina odabire prema ličnom osjećaju nakon isprobavanja, a on rijetko vara. Opcija da se odlučite za vlastiti osjećaj komfora u jednom od modela tena za trčanje uopšte nije pogrešan pristup.

Važno pitanje može biti i to koja je namjena vaših patika, cestovno, trail trčanje, patike za trke? Početnici obično uzimaju jedan par za trčanje u kojima će obavljati sve ovo, a pozitivna stvar je da se najčešće rade jako dobre višenamjenske patike. A za početnika je uvijek osnova da ima patike sa dobrom apsorpcijom udara, koje smanjuju rizik od povreda. Posebno za početnike sa većom kilažom. Više kila znači jači udar o tlo, odnosno potrebu za patikama sa boljom podrškom đona.

Pola broja veće

Patike bi trebalo probati popodne, jer su tada stopala već umorna i otekla, pa nećete doći u situaciju da kupite male patike, a ne bi bilo loše ni da ih probate odmah poslije trčanja. Ako ne, valja imati na umu da tokom trčanja noge otiču, pa bi patike trebale biti za pola broja veće. Toliko da, kad ih obujete, između patike i pete može stati prst.

Birajte patiku koja vam je udobna, i nemojte dozvoliti da vas zavara dizajn ili boja, jer to nije bitan kriterij. Važno je da kupite udobne patike za trčanje u kojima ćete provesti mnogo vremena i istrčati puno kilometara bez posljedica.

Generalno se preporučuje da ih mijenjate poslije 500 do 800 pređenih kilometara. Bliže 500km ako ste tjelesno teža osoba, a bliže 800km ako ste laganija.

Odjeća za trčanje

Osnovna napomena je da odjeća za trčanje ne bi trebala biti od pamuka koji se brzo natopi znojem, oteža, zalijepi za tijelo i onda vas pothlađuje ili stvara ogrebotine po tijelu. Posebno na dužem trčanju. Sintetički materijali (npr. poliester, poliamid…) su ključ. Ako ima i udjela pamuka, morao bi biti u dosta manjem postotku. Isto se odnosi na čarape, šorc, tajice, majicu, sportski grudnjak. Nemojte podcijeniti važnost bilo kojeg dijela opreme. Npr. loše čarape mogu uzrokovati žuljeve.

Oblačenje prema temperaturi

Trkači redovno prate vremensku prognozu. Prije nego krenete na trčanje provjerite kakva je vanjska temperatura i onda se obucite kao da je toplije za 10-12 stepeni. Tijelo se tokom trčanja zagrije i vanjska temperatura plus 10-12 stepeni biće vaš subjektivni osjećaj. Ponesite kačket/šiltericu ukoliko bi moglo biti kiše ili ako vam sunčeve zrake smetaju. Vjetrovka ili šuškavac su dobre opcije već na temperaturi ispod 15 stepeni C, ako uz to protiv sebe imate i jak vjetar.

Kad su u pitanju temperature oko nule ili niže, osnova je slojevito oblačenje (majica kratkih rukava, majica dugih rukava, šuškavac/jakna za trčanje). Kapa i rukavice su na minusima obavezne, jer preko glave i ruku gubimo najviše toplote.

Dan trke

Može djelovati vrlo primamljivo da na dan trke obučete novu majicu ili obujete nove patike. Međutim to bi bila početnička greška. Nikad ne znate hoće li vas izgrebati, nažuljati, smetati na bilo koji način… Na dan trke se ne radi ništa što niste probali u treningu, a to se posebno odnosi na odjeću. Trčite u onome što ste isprobali na treningu. Ako imate nove tene, napravite u njima barem 50-60km prije nego stanete na startnu liniju trke.

Dobra oprema će sigurno učiniti udobnijim vaše trčanje. U konačnici, ne postoji loše vrijeme za trčanje, već samo loše odjeven trkač!

Vaši komentari

Banner