REDOVAN TRENING: Jači imunitet, smanjen rizik od zaraznih bolesti i veći efekat vakcine za Covid-19

Trkači dobro znaju na vlastitim primjerima i osjećaju koliko im fizička aktivnost znači za bolje zdravlje, a novo istraživanje još jednom pokazuje koliko je bitno i u borbi protiv Covid-19.

1083
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Prema novom istraživanju Univerziteta Glasgow Caledonian (LINK) redovna fizička aktivnost jača imunitet, smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti kao što je Covid-19, ali i znatno pojačava efekat vakcinisanja.

Ako redovno vježbate, izgledi da ćete imati više antitijela od nekoga ko je fizički manje aktivan iznose čak 50 posto, tvrde britanski naučnici.

Smanjeni rizik

Istraživanje profesora Sebastiena Chastina, voditelja studije, i njegovih kolega sa Univerziteta Glasgow Caledonian uključilo je sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu efekat fizičke aktivnosti te rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti poput upale pluća (čestog uzroka smrti od Covid-19), na funkcioniranje imunološkog sistema i na ishod vakcinisanja.

Chastin je kazao da je studija provedena puno ranije, na samome početku pandemije pa nije obuhvatila istraživanja koja se odnose na Covid-19, ali tvrdi da su saznanja vrlo relevantna za odgovor na aktuelnu pandemiju.

Na temelju šest odvojenih istraživanja u kojima je učestvovalo više od pola miliona ljudi, pokazalo se da tridesetminutna tjelesna aktivnost, pet dana sedmično, smanjuje rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti za 37 posto.

“Otkrili smo i pouzdane dokaze po kojima redovna fizička aktivnost jača imunitet. Kroz 35 nezavisnih nasumičnih kontrolnih ispitivanja, zlatnog standarda za znanstvene dokaze, pokazalo se da je redovna fizička aktivnost rezultirala povišenim nivoima imunoglobulina (antitijela) IgA”, navodi se u studiji.

Efekat vakcine

Imunoglobulini (antitijela) su proteinske molekule koje stvara imunitet kao reakciju na ulazak neke strane supstancije u organizam (antigena). Pet je razreda imunoglobulina: IgA, IgM, IgG, IgE i IgD.

IgA se stvara na sluznici intestinalnog i respiratornog trakta. Sekretorni IgA nalazi se u sekretima bronhija, crijeva, znoju, suzama i kolostrumu te štiti intestinalni i respiratorni trakt od virusnih infekcija. Dakle, riječ je o antitijelima koja prekrivaju sluznicu naših pluća i ostalih dijelova organizma u koje mogu prodrijeti virusi i bakterije.

U kontroliranim ispitivanjima koje su proveli Chastain i njegovi kolege, pokazalo se da su vakcine imale više efekta ako su se davale nakon provedbe programa fizičke aktivnosti. Naime, u fizički aktivne osobe primijećena je čak 50 posto veća vjerovatnost da će nakon primanja vakcine razviti veći broj antitijela u odnosu na nekoga ko nije fizički aktivan.

Vaši komentari

Banner