(VIDEO): 5. TUZLANSKI MARATON ZA REKREATIVCE: Događaj koji je postepenim progresom nadišao lokalne okvire

Sportsko – rekreativno društvo “Maratonac” iz Tuzle je prošle nedjelje bilo domaćin i organizator petog izdanja Tuzlanskog maratona za rekreativce.

1439
Foto: Tuzlanski maraton Facebook
Banner

Tekst: Ersan Bijedić / Video: Miralem Rešidović i Ersan Bijedić

Trka je to koju smo redovno kroz izvještaje pratili na Moje trčanje, koja je u početku djelovala kao lokalna trening trka, ali ujedno i imala stalnu tendenciju rasta.

Potvrdili su to Tuzlaci i ove godine certifikacijom svoje staze, što je svakako signal više u organizacionom smislu i poziv širem krugu trkača.

Saobraćaj

Uz još uvijek nedovoljno izreklamiran događaj u tom smjeru, kao i stanje pandemije koronavirusa, Tuzla je ipak i ove godine imala samo 143 finišera na tri distance (maraton, polumaraton, 5km), iako se čini da ima potencijal za više.

Od trkača su se mogle čuti zamjerke na nezaustavljanje saobraćaja, osim u startnom valu negdje do 4. kilometra pa je bilo pomalo stresno trčati u kasnim fazama trke, posebno na polumaratonu od 17. kilometra i na maratonu od 38. kilometra. Od organizatora saznajemo da ove godine to odobrenje nisu mogli dobiti od policije s obzirom na broj učesnika trke.

Staza

Prije maratona u Banjaluci sam dobivao različite informacije pa sam pomišljao da sam možda izabrao pogrešnu stazu za lični rekord jer sam čuo da je i Tuzla dosta brza staza. Ispostavilo se da nije bilo greške jer je staza u Banjaluci ipak osjetno ravnija nego u Tuzli. Nastojao sam ne svesti ovo na lični subjektivan osjećaj pa sam provjerio kod još nekoliko trkača koji su trčali i Banjaluku i Tuzlu. Svi su potvrdili da je Tuzla nešto zahtjevnija staza, što se može vidjeti i iz video priloga. Ipak to je staza na kojoj se i dalje može dosta brzo trčati, što ukazuju i rezultati. Više o rezultatskom dijelu čitajte na LINK-u.

Dojmovi

U video prilogu možete osjetiti djelić atmosfere iz Tuzle gdje smo imali jako maglovit start i osunčanu završnicu (posebno maratonci). Tu su i dojmovi trkača. Žarko Jovanović je uvezao dvije pobjede u Banjaluci i Tuzli pa je sad možda vrijeme za maraton ispod 2:50. Anela Muhtarević se poslije pauze vraća trkama, dok je njena kolegica Naida Husić u prvom maratonu bila drugoplasirana. Obje se u stvari spremaju za maraton u Podgorici. Dojmove sa svog drugog maratona je sa nama podijelio Armin Kendić. Dr. Adem Balić govori o tome koji je uslov bio da u organizaciju ove trke uđe dvostruka bh. olimpijka Kada Delić Selimović, kao i šta su sljedeći planovi udruženja “Maratonac”. Pobjednik polumaratona Branislav Ćelić iznosi svoje dojmove, Dalibor Jovičić u svom stilu priča o za 5 minuta popravljenom ličnom rekordu na polumaratonu te kako trčati maraton (iza njega je kombinovano 76 maratona i ultramaratona). Za MT pričaju i sve bolji Aldin Rizvić, zatim Radovan Brcin i Denis Šabanović.

Vaši komentari

Banner