BIOLECTRA 400 DIRECT: Specifični trkački problemi zbog deficita magnezija

U prethodnom tekstu o Biolectra Sport elektrolitima smo pisali o posljedicama njihovog gubitka, važnosti hidracije i tome da ona ne podrazumijeva samo unos vode, već i unos elektrolita.

1738
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ova tema se više bavi konkretnim svojstvima magnezija kao jednog od elektrolita čiji deficit nosi specifične probleme.

Svaki trening koji traje duže od 60 minuta, pogotovo u uslovima visokih temperatura, zahtijeva izotonički napitak, odnosno miks vode i otopljenih elektrolita kako se ne bi odveli u deficit koji će naškoditi zdravlju i sportskoj izvedbi.

Funkcije i nadopuna

Neke od funkcija elektrolita su:

– regulacija ravnoteže tekućine,

– regulacija krvnog pritiska,

– održavanje gustoće i volumena krvi,

– kontrakcija i opuštanje mišića,

– hormonalna ravnoteža,

– provođenje živčanih impulsa itd.

Zato unos izotonika bolje ispunjava potrebe dehidriranog organizma, nego samo panično ispijanje velikih količina vode poslije treninga/trke. Najvažniji elektroliti za čovjeka su: natrij, hlorid, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink i drugi mikroelementi.

U nastavku pročitajte šta konkretno znači deficit magnezija i kako ga još možemo unositi odvojeno od ostalih elektrolita.

Magnezij

Magnezij je posebno važan za sportiste i fizički aktivnije jer intenzivnije troše mišiće i kosti. Možete ga dozirati kroz dodatke prehrani ili osigurati dovoljan unos namirnica koje su bogate ovim mineralom, kao npr. zeleno povrće, orašasti plodovi ili mahunarke. Sportisti, pogotovo u dugoprugaškom trčanju, uz velike napore gube i do 20 posto magnezija po treningu, tako da ga je svakako preporučivo nadoknađivati i kroz dodatke prehrani.

Uobičajena dnevna potreba za magnezijem iznosi oko 300 do 400 miligrama, ali su zahtjevi sportista dosta uvećani. Tu svoje mjesto u svrhu kompenzacije nalazi Biolectra® MAGNEZIJ 400 mg ULTRA Direkt, čija jedna vrećica sadrži 400mg magnezija. Puni sastav čine: magnezijev oksid, tvar za zakiseljavanje (mononatrijev citrat, limunska kiselina), sladilo (sorbitol, aspartam, natrijev ciklamat), zgušnjivač (natrij karboksimetil celuloza), aroma, tvari za sprječavanje zgrudnjavanja (magnezijeve soli prehrambenih masnih kiselina). Magnezij 400 Ultra direkt unosi se bez vode, bilo kada i bilo gdje, direktnim sipanjem u usta.

Simptomi kod nedostatka magnezija mogu biti nesanica, iritacija, anksioznost, mišićna slabost, mišićni spazmi, mučnina, nepravilan rad srca, slabost, manjak energije.

Grčevi zbog deficita

U trkačkom svijetu je prilično rasprostranjeno da uzimamo magnezij kako bi spriječili grčenje mišića. Jednako se uzima kako bi prevenirali nesanicu, razdražljivost, uznemirenost… Grčevi koji se nerijetko trkačima javljaju u kasnim fazama iscrpljujućih trka su praktično signal da tijelo možda nema dovoljno magnezija. Magnezij kod grčeva u mišićima može uspješno pomoći u uklanjanju simptoma. Pritom osobe s nenarušenom funkcijom bubrega ne moraju brinuti zbog predoziranja. Višak magnezija se izlučuje putem urina. Uzimanjem magnezija liječi se stvarni uzrok grčeva u nogama, tj. liječi se nedostatak magnezija, a simptomi se ne uklanjaju samo kratkoročno.

Na kraju, neravnoteža elektrolita poremećaj je njihove koncentracije do koje dolazi zbog nepravilne prehrane ili nedovoljne dopune prilikom fizičke aktivnosti, a što znatno može uticati na ukupnu sportsku izvedbu.

Vaši komentari

Banner