6. MOSTAR RUN WEEKEND: Trkački osmijeh zaštitni znak manifestacije

Šesto izdanje Mostar Run Weekenda u organizaciji udruge Zdrav život – Kinezis je na rasporedu 19. 3. 2022. godine.

1500

Piše: Ersan Bijedić

Centralni događaj manifestacije je Mostarski polumaraton koji će imati start u 8:30 sati 19. 3. 2022., zatim start humanitarne trke na 4 kilometra je istog dana u 9 sati, dok će dječja trka (1km) biti održana u drugom terminu u parku Zrinjevac.

Mo Runners High

Novo izdanje manifestacije će biti u znaku trkačkog osmijeha, “runners high” euforije koju su osjetili mnogi od nas.

– Znamo koliko tjelesna aktivnost donosi pozitivnih emocija i učinka na mentalno i fizičko zdravlje. Možemo reći da je nemoguće doći na trku da se ne nasmijemo, osjetimo to ushićenje i tu radost. Na taj način smo trčanje htjeli približiti ljudima koji ne trče, a zbog čega je osmijeh zaštitni znak Mostarskog polumaratona, rekao je predsjednik organizacionog odbora manifestacije, doc.dr.sc. Franjo Lovrić.

Prijave za Mostar Run Weekend možete obaviti na novoj web stranici događaja (LINK), gdje možete pronaći i sve novosti u vezi trke, kao i npr. arhivu rezultata svih izdanja od 2017. godine, što je jedan od pozitivnih primjera u web prezentacijama domaćih trka.

Konferencija

Mostar Run Weekend svojim programskim sadržajima osim sporta obuhvaća područja edukacije, zbog organizacije stručne konferencije, zatim turizma, jer sudionici manifestacije dolaze iz više od 20 zemalja svijeta i kulture, jer trasa prolazi pored kulturnih znamenitosti grada.

U prethodna dva izdanja međutim nije održana stručna konferencija, a razlog je pandemija koronavirusa.

Dvije novine u sklopu 6. Mostarskog polumaratona su:

Garderoba u startnoj zoni na mostu Vojno u Potocima, kako bi trkači imali mogućnost da predaju lične stvari koje će ih onda čekati u cilju;

– U planu je zabava za sve učesnike po okončanju polumaratona, ukoliko to situacija zbog pandemije koronavirusa bude dozvoljavala.

– Nadamo se da će se do trke još popraviti situacija sa koronavirusom tako da možemo održati stručnu konferenciju nakon dvije odložene. Pregovaramo sa predavačima, kaže Lovrić.

Organski rast

Svi detalji učešća i pravila vezana za Covid-19 će na osnovu situacije biti objavljena mjesec dana prije trke.

– Dosad imamo uspješno održane dvije trke tokom pandemije, ponosni smo na to i to je bogato iskustvo u organizaciji manifestacija pod ovakvim okolnostima, ističe Lovrić.

Posljednja dva izdanja Mostarskog polumaratona su zaista bila sjajna, a u vezi toga možete provjeriti izvještaje i na MT.

– Cilj nam je da svake godine imamo organski rast što dosad uspijevamo, odnosno da događaj raste brojem trkača i kvalitetom organizacije. Nadamo se da ćemo tako i nastaviti, rekao je Lovrić.

Mostarski polumaraton je u 2021. godini bio najmasovnija trka u Bosni i Hercegovini sa 1129 finišera, odnosno trkača koji su uspješno završili jednu od dvije trke: polumaraton njih 666, a humanitarnu trku na 4 kilometra njih 463.

Polumaraton

Kotizacija za polumaraton uključuje učešće na trci, službenu majicu, okrepu tokom trke i u cilju, finišersku medalju, elektronsku diplomu i poklone partnera. Nagrade za najbolje u obje kategorije su: 300 eura, 200 eura, 100 eura. Staza trke je AIMS certificirana i jednaka kao i prethodnih godina. Trkači koji su istrčali svih pet dosadašnjih izdanja imaju 50 posto popusta na startninu. Trkači koji su u zadnjih 5 godina istrčali polumaraton ispod 1:15 i trkačice ispod 1:22, imaju besplatne startnine.

Vaši komentari

Banner