NIKE PEGASUS 38: Odlična trening patika za široke mase

Malo koji model patika za trčanje ima dugu tradiciju poput Pegasusa. Kroz gotovo četiri decenije Pegasus je postao omiljena trening patika mnogim rekreativcima.

2382
Banner
Banner
Banner

Testirao: Dražen Filipović

O ukusima se ne raspravlja.

Ali sa druge strane teško da ijednu svoju dugoročnu odluku donosimo bez prijašnjih iskustava, koja moraju biti pozitivna ili barem zadovoljavajuća.

Pegasus, Hoka i ja

Tako je i moje prijašnje iskustvo sa Nike modelom Pegasus bilo prilično pozitivno. Od samih početaka trčanja tražio sam patiku koja može ispuniti osnovne zahtjeve jednog prosječnog rekreativca. Počevši od same cijene, izdržljivosti, osjećaja pri nošenju do performansi u različitim tipovima treninga.

Prvo iskustvo sa modelom Pegasus 33 je bilo toliko pozitivno za mene kao jednog novopečenog rekreativca, da sam jedan te isti par koristio više od 1500 kilometara za trening i utrke. To se na kraju pokazalo ne baš pametnom odlukom, pošto su se povrede počele nizati zbog istrošenosti same patike i loše tehnike trčanja. To je lekcija koju sam naučio na teži način.

O Pegasusu, bilo da je riječ o ljetnoj ili zimskoj varijanti (Shield) ovdje smo već dosta pisali kroz recenzije ranijih modela. Većih izmjena, što se tiče samih performansi gotovo da nije ni bilo sve do modela 37. Nešto ranije Nike je počeo sa upotrebom nove pjene (React), koja je u kombinaciji sa Air Zoom tehnologijom davala obećavajuća poboljšanja, kako u brzini patike kroz povrat energije, tako i u većoj zaštiti cestovnih trkača od neželjenih povreda.

Nakon modela 36, koji sam donekle obožavao (jer sam imao četiri para), Nike je tu istu tehnologiju React ubacio u Pegasus model. Zbog pandemije i privatnih obveza preskočio sam to izdanje jer je moje trčanje postalo vrlo sporadično od konca prošle godine pa sve do ovogodišnjeg ljeta.

Takva jedna velika pauza sa sobom je donijela višak kilograma, veliki pad forme i što je možda najgore manjak motivacije da ponovo ozbiljno krenem sa treniranjem. Pošto su prvi koraci kod trčanja možda i najteži, tražio sam patiku koja će mi poslužiti kao odskočna daska za brži i ozbiljniji povratak treningu.

Moj prvi izbor nije bio Pegasus. Tokom prošlogodišnje sezone Hoka je bila moja omiljena marka patika za trčanje. Razlog tome je što su modeli poput Cliftona nudili izrazitu udobnost tokom trčanja. Tako da njihov slogan „Time to fly“ donekle „drži vodu“. Tako je Hoka Rincon 2 bio model sa kojim sam započeo povratak u trkačke vode.

Imajte u vidu da je ovo moje iskustvo, i što bi kolega Ersan rekao: “tebi nijedna patika ne valja, a možda je do tebe”? Može se reći da sam vrlo izbirljiv trkač, što se tiče patika koje nosim. Tako se i pokazalo. Oduševljenje Rincon 2 modelom, koji jest prilično lagana treninga patika, brzo je splasnulo. Iako vrlo udobna patika, nedostajala mi je veća kontrola pokreta. Imao sam osjećaj kao da trčim na spužvi koja dobro ublažava udare, ali mi ne daje preveliku kontrolu dok trčim. S druge strane zbog izravne izloženosti pjene samoj podlozi po kojoj trčite, ovi modeli su skloni brzom habanju. Pa i taj fly osjećaj izgubite nakon 100-200 kilometara.

Dvomjesečni test

Posljednje izdanje (ono 38) Pegasusa, nakon istrčanih gotovo 200 kilometara ostavlja odlične dojmove. Udobnost i kontrola pokreta su savršeni. To je bio i razlog zašto sam Podgorički polumaraton upravo trčao u tim trening patikama. Iako zbog raznoraznih razloga, nisam imao mnogo kilometara treninga zadnjih par mjeseci, bio sam uvjeren da će me upravo Pegasus dovesti sigurno do ciljne ravnine. Tako je i bilo.

Pošto su temperature sve bliže nuli, čak i ovaj proljetni model Pegasusa će vam ponuditi dovoljno prianjanja na vlažne i skliske površine.

Pegasus je i dalje jedna od najpouzdanijih trening patika. Krasi je i njena univerzalnost za sve tipove treninga. Bez problema možete istrčati intervalni trening, a nakon par dana i dužinski trening. Moglo bi se reći da sa godinama i novim izdanjima,  postaje sve bolji, kao što se često kaže za vino.

Brojke i slova

Same karakteristike i materijali od kojih je patika izrađena nisu se znatno promijenile od prijašnjeg izdanja. Kao što je već spomenuto, najveći napredak koji je Nike napravio u niz zadnjih godina jest ugradnja React pjene. I dalje je to teža patika namijenjena za trkače neutralne pronacije stopala. Pad prsti-peta iznosi 10 mm. Ventilacija je nešto lošija u odnosu na prijašnje modele, što u hladnijim uslovima neće predstavljati neki problem. Ukoliko imate šire stopalo, svakako je prvo isprobajte prije kupovine.

Model Nike Pegasus se svakako smatra kao odličan odnos uloženog i dobivenog. To je dugotrajna trening patika koja će vas dobro pripremiti za proljetne utrke.

Pošto se model našao u prodavnicama još početkom proljeća, sada je pravo vrijeme za kupovinu, jer su cijene znatno niže od proljetnih (ukoliko niste izbirljivi u bojama patika koje nosite). Ja sam već sebi osigurao rezervni par.

Vaši komentari

Banner