Trčanje sve popularnije i masovnije u BiH

Već u samom početku, u proljetnoj sezoni, ova godina nam donosi dosta radosnih i ohrabrujućih podataka za sve ljubitelje trčanja, a oni nam govore da se u Bosni i Hercegovini trči sve više i više.

1002
Banner

U odnosu na prethodne godine, slobodno možemo reći da je vidljiv znatno veći porast i popularizacija trčanja u našoj zemlji. Brojni su pokazatelji toga. Tako ovog proljeća imamo i nekoliko novih škola trčanja koje su počele ili počinju sa radom. Istraživanja su pokazala da postoji ozbiljan interes, trčanje postaje sve popularnije i dolazi se do potrebe i mogućnosti za osnivanjem novih škola i vidova zajedničkog treniranja.

One škole koje već djeluju nekoliko godina sada bilježe veliki rast novih „školaraca“, pa i do duplo više učesnika nego prošlih godina. Gotovo svi veći gradovi Bosne i Hercegovine imaju školu trčanja koja je na raspolaganju svim građanima voljnim promijeniti životne navike i započeti zdraviji proces življenja. U nekim gradovima ne djeluju klasične škole trčanja ali ima organiziranih treninga koje vode stariji i iskusniji trkači u udruženjima ali i samoinicijativno.

Škola trcanja klix
Škola trčanja Klix

Već se dolazi do ozbiljnih brojki rekreativaca i trkačke zajednice pa se na nekim utrkama na koje se ide organizirano može vidjeti da idu autobusi trkača.

Zanimljivo je istaknuti da veliki broj „novih kolača“ započinje sa trčanjem tako što su imali nekoga od poznanika ili prijatelja koji su već prije „zagrizli“ i predstavili im sve dobrobiti trčanja.

Također, i domaće utrke primjećuju znatan porast prijavljenih bosanskohercegovačkih učesnika. To nas iznimno raduje i nadamo se da će u skorije vrijeme ta brojka rasti da dobijemo masovnije utrke ali i potrebu za novim utrkama u drugim gradovima. Kažemo masovnije utrke radi toga što uz veliki broj domaćih učesnika mora se promijeniti na bolje i odnos svih ustanova i sponzora iz naše zemlje, a to sve vodi jednostavnijoj, lakšoj i kvalitetnijoj organizaciji jednog takvog događaja.

Na koncu može se taj pozitivan trend rekreativnog trčanja kod nas primijetiti i golim okom. Sve je više trkača koji treniraju na raznim stazama koje možete sresti u svako doba dana.

 

12938335_1675939699324527_2939610408225784798_n
Škola trčanja Klix

U trgovinama sportskom opremom mijenja se ponuda. Police namijenjene patikama za trčanje postaju sve ispunjenije i bogatije, modela sve više. Čak se izdvajaju posebni odjeljci u nekim radnjama koje nude „running“ program.

Ako ste počeli nedavno sa trčanjem slobodno nam šaljite svoje dojmove, zapise sa treninga ili ukoliko vodite trkački dnevnik. Ova stranica na usluzi je cijeloj trkačkoj zajednici da zajedno radimo na popularizaciji trčanja. Možda baš vi napišete tekst koji će motivirati neku novu osobu da počne trčati. Pozivamo i starije trkače koji imaju mnogo iskustva da ga podijele sa širom zajednicom i doprinesu daljnjem kvalitetnom razvoju trčanja u Bosni i Hercegovini.

Vaši komentari

Banner