BOBOVAC TRAIL: „trčimo kraljevskim stazama“

Jedna od mnogih legendi koje stoljećima kolaju i koje ste mogli nekada čuti o osvajanju ili odbrani Bobovca je i legenda o „kožnim branama“. Radi se o tome da su osvajači prvo pokušavali prodrijeti kanjonom rijeke Bukovice koja protiče ispod samog starog grada Bobovca. Taj pokušaj je redovito završavao bezuspješno. Kako legenda kaže, prvi red odbrane Bobovca je bila jedinica koja je u najužem dijelu kanjona, između dvije ogromne stijene, razapinjala veliku branu napravljenu od životinjskih koža i tom periodu dostupnih materijala. U takvom uskom tjesnacu, koji se i dan danas primijeti, vrlo brzo bi se voda skupila na brani i napravila ogroman bazen. Kada bi napadač već bio blizu tog mjesta, brana bi se otpustila, voda bi navalila i odnijela sve pred sobom.

1825
Banner

Gledajući brojne svjetske promocijske video materijale o svim tim prelijepim mjestima na zemaljskoj kugli na kojima se trči, a posebno sva ta prirodna trail „svetišta“, uvijek mi je prolazilo kroz glavu da naša zemlja ima, u najmanju ruku, jednako lijepa mjesta za trčanje i nevjerovatnu prirodu. Ne samo to, nego i kulturno – historijska mjesta pored kojih možete da trčite ponosno sa posebnim osjećajem i uzdignutom glavom. Ali kakav bih ja to bio bosanskohercegovački trkač rekreativac kada bih stvari ostavio tako postavljene. Naša zemlja, naravno, ima još ljepše prirodne ljepote, i još ljepša mjesta za trčanje.

Jedan od nekoliko glavnih ciljeva i želja ove stranice, od samog početka, je predstaviti ljepote Bosne i Hercegovine kroz promociju i omasovljenje trčanja u našoj zemlji. Istrčati svaki mogući komad Bosne i Hercegovine i dati na značaju svim onim lijepim mjestima koja padaju u zaborav.

Kraljeva Sutjeska – Bobovac – Dragovići – Kopijari – Ratanj – Kraljeva Sutjeska, 21 kilometar „mix terrain“ izazova

Zadnju sedmicu marta zadesili smo se u srcu Bosne, Kraljevoj Sutjesci i uz prelijepo proljetno vrijeme istrčali četiri duge brdske rute. Nekih stotinu kilometara u četiri treninga. Ona koja izaziva poseban osjećaj i nevjerovatnu mogućnost da trčite trail stazom kojom su nekada hodali kraljevi i vojni odredi trčali, je ruta „Bobovac trail: trčimo kraljevskim stazama“, kako je nazvasmo u naslovu. U tačno polumaratonskoj dionici koju započinjete i završavate u Kraljevoj Sutjesci zatvarajući tako krug, prolazi se jako lijepim i izazovnim kanjonom spomenute Bukovice. Većim dijelom kanjona proteže se uska trail staza sa konstantnom izmjenom ritma što doprinosi bogatstvu staze na kojoj nema niti jedan monoton dio. Čas veliki uspon, čas malo ravniji dio. Tih 7-8 kilometara osvajanja Bobovca kroz kanjon rijeke Bukovice donosi uspon na 708mNv. Duž tog uspona nalazi se nekoliko prirodnih okrijepnih stanica. Osvježavajuća prirodna izvorska voda odličnog okusa i bogata mineralima što se osjeti na prvi gutljaj.

Takav zanimljiv i težak uspon u prvom dijelu rute ovog traila, usponom i „osvajanjem“ Bobovca, zamijenismo ravnim dijelom na samoj platformi na kojoj se nalazi mauzolej dinastije Kotromanića i lijep pogled na pretrčani dio za nama. Tu se opraštamo od Bobovca i kratkim usponom izbijamo na kratki dio asfaltne dionice koja prolazi kroz staro bosansko selo Dragoviće. Asfaltna dionica traje tek koliko prolazite kroz selo, jedva nekih dva kilometra. Razgledavajući stare bosanske kuće i oko njih oku ugodne i uredno obrađene njive, pokojeg mještanina radeći u dvorištu, i ne primijetite da ste trail stazu zamijenili, na kratko, modernom podlogom. Mještani su jako susretljivi i vrlo rado otvaraju kapije nudeći dvorišne česme da na kratko predahnemo i osvježimo se.

Odmor je kratko trajao, „dragovčevski spust“ vrlo brzo, prelazeći preko malog mosta, zamijenismo ponovno trailom i teškim usponom prema selu Kopijari. Jako širok makadamski put kojim tu i tamo prođe poneko auto, je središnje iskušenje ove rute. Konstantan i jak uspon traje nekih 3 kilometra. Iako izgleda malo, vjerujte, taj dio lomi čovjeka i dovodi u najveće iskušenje. Vijugajući tim usponom ostavljamo iza sebe i Bobovac i Dragoviće i nevjerovatno lijepe prizore. Sve spomenuto čini da ta tri kilometra u isto vrijeme i bole i prijaju. Očima i srcu radost a mišićima veliko iskušenje. Da bude potpuni melem za oči pobrinulo se prelijepo stado ovaca raspoređeno na ogromnom pašnjaku i brižljivi psi koji ih čuvaju. Bajkovite prizore napuštamo penjući se u Kopijare i saznanjem da smo uspjeli iako je pred nama još dosta kilometara spusta.

Niz Kopijare spuštamo se naglo nekih tri kilometra malo lošijim putem sa mnogo većih kamenja koja već umorne noge dodatno dovodi u iskušenje. Na tom dijelu nalazi se ogroman izvor jako ukusne vode pored kojeg morate stati neovisno o tome jeste li žedni ili ne.

Već vidno umorni ali ipak osvježeni hladnom izvorskom vodom, izbijamo na regionalni put Kakanj – Zavidovići, koji je nekada bio mnogo prometniji. Danas je promet na tom dijelu sveden na minimum. Pokoje auto tu i tamo… Podloga je asfalt i stalni je spust kroz selo Ratanj prema Kraljevoj Sutjesci i završetku rute. Ponovno priroda čini da tu podlogu gotovo i ne primjećujemo. Divan pogled sa vijugave ceste na kanjon rijeke Trstionice i prolazak kroz kratki tunel čine ugođaj potpunim. Savršen finalni dio za popraviti ukupni pace i pobjednički protrčati kroz Kraljevu Sutjesku.

Prelijepa priroda, bajkoviti prizori, dinamična i sadržajna staza, mnogo izvora, trčanje kroz vrijeme…

Trčanje po starom gradu Bobovcu, ruševnim zidinama i ostatcima dvora Kotromanića, nezaboravno je iskustvo i poseban osjećaj. Neodoljivo zabavnih 21k i niti jednog trena dosadnih. Topla preporuka svima koji su u mogućnosti izdvojiti jedan dan vikenda i otići „osvojiti“ Bobovac. Kraljeva Sutjeska je udaljena od Sarajeva nekih sat vremena ukoliko idete autoputom. Po dolasku možete ostaviti auto bilo gdje u mjestu, snabdjeti se okrijepom u lokalnoj trgovini i krenuti put Bobovca. Ne samo da ćete istrčati odličan trening nego i napraviti turistički obilazak. Na samom startu protrčati ćete pokraj stare bosanske kuće, „Dusperova kuća“, koja je izgrađena prije više od tristo godina. Zatim, prolazite pokraj jedne od najstarijih i najljepših bosanskohercegovačkih džamija s desne strane, a sa lijeve strane nalazi se osnovna škola gradnje iz Austro-ugarskog perioda. Na Bobovcu ostatci dvora Kotromanića, restaurirani mauzolej i fantastičan osjećaj da trčite stazom kojom su šetali vladari Bosne stoljećima prije. Prolazak kroz staro bosansko selo Dragoviće, brojni izvori i prelijep krajolik. Na koncu povratak i pobjednički ulazak u Kraljevu Sutjesku pokraj impresivnog zdanja Franjevačkog samostana koji u svojim zidinama skriva brojna blaga u muzejskoj zbirci i biblioteci.

Bobovac trail: „trčimo kraljevskim stazama“ kao utrka u bliskoj budućnosti?

Svi prirodni preduvjeti su i više nego tu. Sve gore navedeno u tekstu je odličan mamac i postoji realna mogućnost da u narednih dvije do tri godine Bosna i Hercegovina dobije novu atraktivnu i izazovnu utrku. U narednom periodu sigurno ćemo raditi na izradi idejnog projekta utrke i prikupljanju osnovnih organizacijskih materijala. Ukoliko se ispostavi da postoji interes više javnih sfera kako bi se utrka mogla organizirati na višestruko zadovoljstvo, kako trkača koji bi rado došli iskusiti „trčanje kraljevskim stazama“, turističke zajednice i lokalnog stanovništva, tako i lokalne samouprave, predano ćemo raditi na tome.

Vaši komentari

Banner