9. MOSTAR CHALLENGE: Planinski izazov 7. 5. na dvije distance

Vjerujemo da ste naoštrili noge na Mostarskom polumaratonu, sad vam samo preostaje da ih izbrusite na mostarskoj Planinici i utrci Mostar Challenge.

1311

Moje trčanje – trcanje.net

U organizaciji planinarskog društva HPD Prenj 1933. Mostar i fakulteta FPMOZ – studij kineziologije dana 7. 5. održava se 9. po redu planinska utrka Mostar Challenge.

Mogli bi reći ultimativni izazov za svakog onog koji za sebe voli reći da je “spreman”. Utrka je to koja starta iz grada, sa platoa hotela Mepas te vas preko Planinice vodi do obližnjeg mjesta Goranci gdje će biti cilj u parku konobe Goranci.

Staza

Deveto izdanje planinske (trail) utrke Mostar Challenge polazi sa lokacije iz samog centra Mostara točnije ispred Mepas Mall-a koji se nalazi na 80 mnv, početni dio utrke u dužini od 1.500 metara prolazi kroz gradske ulice gdje započinje brdski dio i staza koja nosi naziv „Japanska staza“, a koja nas vodi preko Planinice. Ovaj dio staze ima kontinuiran uspon, izložen je suncu, te se trči po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji vas prati u svim dijelovima staze. Na Planinici na lokaciji poznatoj pod nazivom „Bunker“ na šestom kilometru nalazit će se prva kontrolna točka i mjesto za okrjepu. Planinica sa najvišim vrhom 837 mnv će nas dalje uz blago spuštanje odvesti prema napuštenim kućama zaseoka Seline nakon čega se staza opet lagano uspinje vijugajući obroncima Crnog vrha, najviše kote Planinice, uz šumarke škrte hercegovačke vegetacije. Dalje nas staza vodi do mjesta Goranci na 670 mnv, ovdje završava utrka za one koji su se prijavili za kategoriju Hobby, a ujedno se nalazi i druga kontrolna točka i mjesto za okrjepu za one trkače koji koji se natječu u kategoriji Challenge, koji nastavljaju uspon prema vrhu Jastrebinka sa svojih 1138 mnv gdje će biti treća kontrolna točka. Dolaskom na vrh natjecatelji se dalje stazom vraćaju u Gorance gdje je cilj.

Prijave

Organizatori pozivaju sve rekreativce Mostara, BiH, a i šire da prihvate ovaj izazov te testiraju svoju spremu na Mostar Challengeu 7. 5. 2022. godine. Prijave možete obaviti na LINK-u. Za više informacija možete pratiti Facebook stranicu trke na LINK-u.

Iz početaka

Planinica, kako je ispričati? Možda je ipak bolje istrčati, pa nek sama kaže sve o sebi! Prvo su je otkrili mostarski planinari koji su u iščekivanju vikenda i bijega na Prenj ili Čvrsnicu brusili noge tijekom tjedna na Planinici. Prolazak staze od „KB-a“ do „Bunkera“ u dužini od oko 5 kilometara i ukupnim usponom od oko 650 m u vremenu od 50 i manje minuta smatrao se dovoljnim da za sebe kažete da ste fizički spreman planinar. Ali, onda se pojavio trail, a sa njim i prvi članovi društva koji su počeli „trčati“ na Planinici, vrijeme se počelo rušiti i ispod 45 minuta, što je tada za planinare bila skoro pa blasfemija. A onda se pojavila i aplikacija „Strava“, legenda kaže da je hrvatski atletičar Ante Živković povukao segment pod imenom „only Planinica“, ovo je bila nešto kraća verzija od planinarske, ali je među trail trkačima postao standard. Dugo je Ante držao krunu na glavi dok se nisu pojavili kauboji, danas je Ante četvrti, a vladari Planinice su kauboji Trail sekcije HPD Prenj 1933. sa vremenom ispod 30 minuta!

Vaši komentari

Banner