EDIN BRIGIĆ: Utrke doprinose spoznaji domovine

Kao što mostovi povezuju obale, gradove i države, tako i utrke povezuju ljude, trkače, rekreativce, ali i sve ljubitelje prirode.

1307
Banner
Banner
Banner

Piše: Edin Brigić

Ova misao mi se javlja dok sam putovao sa svojom porodicom na utrke koje su održane u Gradišci, Banovićima i Brčkom.

Vjerujem da su se trkači nebrojeno puta uvjerili u moju rečenicu kojom sam počeo pisati ovaj tekst, ali nekako osjećam potrebu da i drugima prenesem dio vlastitog iskustva sa rekreativnih utrka na kojima sam sudjelovao u martu 2022. godine.

Priroda i utrke

Zaista su povezani pojmovi utrka, priroda i ekologija što sve u cjelini daje doprinos brojnosti trkača, publike, djece, volontera, građana i svih ljubitelja prirode. Zbog toga sam iskoristio dane vikenda putujući sa svojom porodicom kako bismo učestvovali u rekreativnom trčanju, vidjeli svoje prijatelje i uživali u prirodnim ljepotama određenih područja. Start utrke u Gradišci je pored rijeke Save, rijeke koja je dragulj naše domovine. Iako je utrka startala i treba da pazim na svaki korak, ipak sam u toku trke uspio uslikati Savu, most i rijetke vrste ptica u vodi. Kopnena voda rijeke, i voda rijeke  trkača idu u istom smjeru. To je slika koju treba doživjeti, i ona se riječima teško može opisati. Na ovakvim područjima priroda svojim ambijentom doprinosi i ljepoti utrke. Veoma sličan prizor sam vidio i na utrci u Banovićima u podnožju planine Konjuh, a zatim na utrci u Brčkom. U Banovićima već drugu godinu se održava utrka Konjuh 5K, tačnije u podnožju planine Konjuh, koja u svom području ima i „Zaštićeni pejzaž“. Tu je zaista netaknuta priroda. Rijeka, planina, šuma, rijetke vrste flore i faune. Na ovom mjestu se može vidjeti sinteza trčanja i pravog odmora na izletištu prirodnog ambijenta. Ističem ovo mjesto, zato što je turistička atrakcija Tuzlanskog kantona, a utrka se definitivno uklopila u ovo područje. Krajem mjeseca marta bio sam na rekreativnoj utrci u Brčkom. Iako sam i prije posjećivao ovaj grad, ipak, grad i područje se upoznaju mnogo bolje ukoliko ste sudionik utrke. Rijeka Sava, uredni gradski parkovi i ulice doprinijeli su ljepoti utrke u Brčkom.

Uspješna organizacija

Ukoliko utrke imaju i kraće distance nastojim prijaviti i svoju djecu da istrče utrku kako bih dao podršku organizatoru. Ne zaboravimo, da podrška znači i lijepa riječ upućena drugome. U Brčkom, kao i u Gradišci su bile raznolike utrke. Ovom prilikom pohvaljujem članove iz „AK Cross Brčko“ koji su imali snage da organizuju državno prvenstvo u polumaratonu, ali i rekreativne utrke za građane i djecu. Bili su to veoma ljubazni domaćini koji su imali zahtjevan posao. Odvojili su vremena i strpljenja da svakom od učesnika daju potrebne informacije za sudjelovanje na utrci. Na ovom, bitnom događaju za Brčko, osjetila se pozitivna energija, a to je pokazatelj da ova utrka ima svoju perspektivu. Pozitivnu atmosferu Grada na Savi mogli su osjetiti svi oni koji su tog dana posjetili grad Brčko. Dodatnu energiju upotpunile su i slike dječijih utrka po kategorijama, kojih je zaista bilo u velikom broju, i koji su se takmičili na različitim distancama od 50m do 400m. Moja kćerka je istrčala dionicu od 5 kilometara, a sin je trčao trku od 300m.

Razmjena iskustava

Smatram da je bitno, da se neko iz svog ugla, prvenstveno mislim na rekreativce, osvrne na trkačke događaje koji protiču u različitim sredinama, kako bismo imali pisani trag o tome. Bilo bi dobro da svoj tekst o iskustvu u trčanju napišu i objave i trkači iz različitih sredina, a naročito onih gdje se odvija prva trkačka manifestacija. Tako ćemo imati jasniju predstavu o raznim utrkama i prirodnim blagodatima u našoj domovini. Posebno novi, prvi i jedinstveni trkački događaji u našoj domovini zaista doprinose novim spoznajama. Ne bismo trebali zaboraviti ni činjenicu, da masovnost i brojnost većini utrka upravo doprinose osobe koje se bave uglavnom rekreativnim trčanjem. Primijetio sam da su to druželjubive i ljubazne osobe, koje osim rekreacije, vole prijateljstvo među ljudima, i cijene prirodne ljepote. Na utrkama nema diskriminacije. Organizatori poštuju svakog natjecatelja. Trkači istrče određenu distancu, zatim iskreno prilaze jedan drugom, čestitaju, razgovaraju, kako bi podijelili svoju priču i neko iskustvo. To je samo jedan od faktora zašto utrke imaju svoju masovnost i ekspanziju.

Prema tome, sudjelovanjem na utrkama, imamo priliku upoznavati ljude i prirodne ljepote naše domovine.  U narednom periodu očekujemo već planirane utrke. Pripreme su veoma bitne, a prilika se pruža svakome od nas da napravi svoj plan trčanja, postizanja određenih uspjeha i upoznavanja novih prirodnih blagodati.

Vaši komentari

Banner