NOVI POČETAK: Kako 2023. trkačku godinu učiniti uspješnom

Početak nove godine je vrijeme donošenja odluka koje su usmjerene na naš lični napredak.

1022
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Nova trkačku 2023. godinu učinite uspješnijom od prethodnih pomoću ovih deset savjeta.

1. Započnite odmah

Uvijek je lako naći razlog za odgađanja. Nova godina je izvrsna prilika da ponovo krenete sa trčanjem. Ne morate odmah imati određeni cilj, dovoljno je da se pokrenete.

2. Vježbajte redovito

Pokušajte trenirati tokom cijele godine bez velikih prekida. Tako ćete kontinuirano podizati razinu fizičke spreme, umjesto da uvijek morate krenuti od nule.

3. Obratite pažnju na oporavak

Trening i oporavak idu jedno uz drugo. Vaše tijelo treba odmor kako bi se prilagodilo zahtjevnijim treninzima. Potrebno mu je dovoljno sna i odmora između treninga, uz dobru hidraciju i uravnoteženu prehranu.

4. Mijenjajte svoj trening

Unesite varijacije u svoj trening plan, kratkim, dugim ili brzim dionicama, vježbama snage i cross trening opcijama.

5. Budite svestrani u svom treningu

Osim trčanja osobito zimi moguće je ubaciti u plan treniranja i skijanje, kao i bicikl i plivanje. Ako namjeravate trčati maraton, pripreme moraju biti temeljite i dugotrajne.

6. Postavite cilj

Nijedan put nije pravi bez cilja. Pronađite izazov koji vas motivira, možda čak otkriva vaše pravo lice i daje vam dobre razloge za bavljenje trčanjem.

7. Ostanite opušteni

Iako se uvijek trebate usredotočiti na svoj cilj i trenirati što redovitije, zadržite razinu opuštenosti. Imajte hrabrosti ponekad preskočiti trening ako vam se baš ne da, a zatim ponovno nastaviti puni entuzijazma.

8. Slušajte svoje tijelo

Povrede nažalost često prate trkače. Uvijek ozbiljno shvatite znakove koje vam tijelo daje. Budite oprezni kada povećavate obujam treninga. Radi sigurnosti prvo povećajte učestalost, zatim trajanje, a tek na kraju intenzitet trčanja.

9. Trenirajte na strukturiran način

Dobro je i korisno imati određeni trening plan prilagođen vašem cilju. Na taj način nećete lutati i razmišljati jeste li nešto propustili u pripremama, recimo za maraton.

10. Trenirajte sa veseljem

Trčati trebamo iz radosti i zadovoljstva jer nas to ispunjava i čini zdravim, boljim i potpunijim osobama.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner