Balkansko prvenstvo: Samardžić četvrti, Kosić šesta, Imamović deseti

U sklopu 23. po redu Podgoričkog maratona održano je Balkansko prvenstvo u polumaratonu (21,1km) na kojem je Bosna i Hercegovina imala svoja tri predstavnika, Srđana Samardžića, Aliju Imamovića i Jelenu Kosić.

999
Alija Imamović, Jelena Kosić i Srđan Samardžić

Piše: Ersan Bijedić

U glavnom gradu Crne Gore među našim predstavnicima se najviše očekivalo od Samardžića koji je bio među favoritima za medalju.

Samardžić ispustio medalju u završnici

Ipak, završio je kao četvrtoplasirani s vremenom 1:09:50, a ukupno šesti (ispred su bila i dva Kenijca)…

– Zadovoljan sam svojim trčanjem danas, bili su jako teški vremenski uslovi, nenormalno jak vjetar u prsa. Ali nisam zadovoljan plasmanom jer su me Moldavac i Turčin prestigli u posljednjih oko 300 metara, osvrt je Srđana Samardžića.

Zanimljivo je da su dva predstavnika Turske uvrštena na Balkansko prvenstvo pred samu trku iako ranije nisu bili na startnoj listi. Jedan je osvojio zlato, drugi bronzu.

Samardžić će već sljedećeg vikenda (5. novembra) kao član reprezentacije BiH nastupiti na prvenstvu Balkana u crossu koje se održava u Ćupriji (Srbija).

Imamović: Sretan sam zbog nastupa za reprezentaciju

Alija Imamović je trčao 1:15:36 što je bilo dovoljno za 10. mjesto na prvenstvu Balkana.

– Trka je bila odlična, zadovoljan sam prolazom na 5km (15:36) i naravno prvim nastupom za seniorsku reprezentaciju u konkurenciji elite iz preko dvadeset država. Bio sam najmlađi takmičar na polumaratonu gdje je zbog jačine vjetra bilo jako teško trčati, izjavio je Imamović i o svojim planovima dodao:

– Sljedeći vikend idem na polumaraton u Zrenjaninu, a onda maraton u Crikvenici 27. novembra. Osjećam se baš spremno i mislim da imam u nogama vrijeme ispod 1:12 na polumaratonu.

Kosić: Mogu dosta bolje

Jedina naša predstavnica u ženskoj konkurenciji je bila Jelena Kosić koja je iz trke izišla kao 6. na Balkanu sa vremenom od 1:29:01 što je bilo ispod njenih očekivanja.

– Plasmanom sam zadovoljna, ali rezultatski naravno nisam. Mogu dosta bolje u ovom trenutku, više je faktora zbog kojih nisam istrčala tako. Staza je ravna, ali je duvao jak vjetar u prsa sve vrijeme što je svim takmičarima predstavljalo veliki problem. Također iza mene je jedan veoma naporan i stresan period, ne samo što se tiče treninga, a što je očito ostavilo posljedice. Nisam imala potrebnu svježinu. Planiram da se odmorim neko vrijeme, kvalitetno odradim zimski dio priprema i spremno dočekam iduću sezonu, kazala je Jelena Kosić.

Balkansko prvenstvo je pripalo turskom predstavniku Bekiru Karayelu sa vremenom od 1:07:44, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Olivera Jevtić iz Srbije sa 1:12:25.

Rezultati Balkanskog prvenstva
Rezultati Balkanskog prvenstva

Četiri naša maratonca u Podgorici

U Podgorici su četiri bh. trkača istrčala maraton, a to su: Nedžad Polić (3:31:58), Nermin Palić (4:01:51), Mihovil Čuljak (4:29:31) i Velimir Miloš (4:50:10). Osim troje reprezentativaca na polumaratonu su od naših trkača najbolji bili: Zaim Šuman (1:21:36) i Almir Adilović (1:35:02).

 

Vaši komentari

Banner