Ljubljana potvrdila prestiž: 21. Ljubljanski festival trčanja opravdao očekivanja najvećeg u regiji

Ove godine pretposljednji dan oktobra mjeseca rezerviran je bio za veliki festival trčanja u slovenskoj prijestolnici. Dosta naših trkača nastupilo je na maratonu i polumaratonu. Slovenci su već od četvrtka ovaj događaj stavili u centar pažnje i sve usmjerili tomu. Na ruku je išlo i to da se baš ovog vikenda sat vraćao unazad pa su trkači pored nervoze i nespavanja pred utrku dobili „dodatni“ sat odmora.

1417
Foto: Facebook/Ljubljanski maraton

Piše: Nicolae Golea

Kako je trend u posljednje vrijeme da bh. trkači u velikom broju i organizovano putuju na utrke diljem Balkana tako ni Ljubljana ne samo da nije bila izuzetak nego je svojim velikim trkačkim glamurom kakav nemaju ostale utrke u regionu privukla respektabilan broj naših trkača.

Slovenija je u Europskoj uniji od 2004. godine, a i sam geografski položaj joj ide na ruku jer je uvijek više stremila zapadu nego Balkanu, tako da nije čudno što Ljubljana za naše prilike ima trkački spektakl i utrke koje posjećuje veliki broj učesnika iz raznih dijelova svijeta.

14721716_1142531082451483_8039452131060196947_n

Ove godine su zabilježili 1518 finišera i 394 finišerke na maratonu, dok je polumaraton završilo 4406 muškaraca i 2897 žena. Ogromna i ozbiljna organizacija također rezultira velikom posjećenošću i ugledu. Već od četvrtka su pojedine ulice iz trase maratona bile zatvorene za saobraćaj i cijeli grad je počeo disati za ovaj veliki događaj. Jednostavno, sve je maksimalno usmjereno za što bolji ugođaj trkačima. Dok se kod nas velike muke muče pri organizaciji polumaratona samo oko dogovora sa nadležnim organima za zatvaranje saobraćaja na nekoliko sati da se održi utrka. Sarajevski polumaraton je tek zadnjih nekoliko godina ostvario dobru komunikaciju sa policijom, iako ima još uvijek problema. Još gora stvar je ako uzmemo Zenički polumaraton koji ove godine nije ni održan upravo zbog nemogućnosti zaustavljanja saobraćaja.

Još jedna zanimljivost koja je zadivljujuća ako uzmemo u obzir da u Ljubljanu dolaze trkači iz mnogo zemalja i jako je puno učesnika, među prvih stotinu maratonaca, čak njih 66 su Slovenci. U ženskoj konkurenciji još bolja situacija, u prvih sto je čak 69 žena. Na polumaratonu do 100. mjesta se plasiralo 80 trkača u muškoj i 74 u ženskoj konkurenciji. Dovoljno je još spomenuti da Slovenija ima 2 milijuna stanovnika i pogledati kompletnu listu finišera na svim trkama, koliko ima domaćih trkača. Slovenci su zaista trkačka nacija. Zanimljivost je i to da je njihov aktualni predsjednik Borut Pahor istrčao polumaraton i tako bio dio ovog događaja.

14915390_1142224982482093_7430459079966637026_n

Najbrži bh. maratonac u Ljubljani je bio Džoni Jurić (3:09:13), maratonka Jasmina Hodžić (4:25:27). Najbrži naš polumaratonac je bio Krešimir Parlov koji je u jakoj konkurenciji istrčao 1:24:03 što je bilo dovoljno tek za 111. mjesto i to je još jedna potvrda o koliko jakom polumaratonu je riječ. U ženskoj konkurenciji na polumaratonu najbrža iz BiH je bila Amela Trožić sa rezultatom 1:38:42 i ostvarila je dobro 77. mjesto. Amela je pored stalnog zaposlenja (kao pravnica i fitnes trener) vrlo aktivna na našoj trkačkoj sceni i drži drugo mjesto na listi najbržih maratonki ove godine u BiH, a šesta je polumaratonka.

– Ove godine sam prvi put učestvovala u Ljubljanskom polumaratonu. Ovo je moja prva posjeta Ljubljani i od momenta ulaska u grad sam osjetila neku toplinu i ljubaznost. Stigli smo u petak navečer i već je skoro sve bilo spremno za trku. Naprosto sam se oduševila kako pripremaju trku bez ikakve žurbe, tako uhodana ekipa i bez panike. Sve je bilo organizovano i obilježeno do najmanje sitnice da bi se i dijete od 10 godina uspjelo snaći, govori nam Amela te za utrku dodaje:

– Divna ruta kroz najljepše dijelove Ljubljane. Okrepne stanice kao gozbene stanice, bilo je svega šta poželiš. Volonteri su bili spremni u svakom momentu i za svakog trkača. A o ljudima u pozadini koji su cijelom stazom bodrili trkače da i ne pričam. Samo ću reći hvala jer ta podrška znači mnogo i svi ti ljudi su žrtvovali svoj slobodan dan da bi došli bodriti druge. Naredni put kada dođem trčati ću maraton kako bih uživala još dodatnih 21,1 km kroz drugi dio Ljubljane. Na kraju želim da kažem svaka čast organizatoru jer trebalo je dosta napora uložiti da se udovolje potrebe za preko 20.000 učesnika.

Utrkom i sveukupnom organizacijom je zadovoljna i Sabina Jordamović:

– Maraton sam istrčala na “svježinu” jer nisam imala najbolje pripreme pa sam se malo i mučila ali na kraju je sve dobro ispalo. Trka je savršena i definitivno najbolja u našoj regiji. Jedina trka u okruženju koja ima navijače na svakom kilometru.

Sve rezultate možete pronaći OVDJE.

Vaši komentari

Banner