Samardžić, Imamović i Kosić aduti BiH na Balkanskom prvenstvu u Podgorici

Ove nedjelje se održava tradicionalni 23. po redu Podgorički maraton (Crna Gora) u sklopu kojeg će biti održane trke na četiri različite dionice (5k, 10k, polumaraton, maraton).

1503

Piše: Ersan Bijedić

Ujedno će to biti i Balkansko prvenstvo u polumaratonu (21,1km) na kojem će Bosna i Hercegovina imati svoja tri predstavnika, Srđana Samardžića, Aliju Imamovića i Jelenu Kosić koji su sinoć doputovali u crnogorski glavni grad.

Startna lista Balkanskog prvenstva u polumaratonu
Startna lista Balkanskog prvenstva u polumaratonu

Samardžić cilja medalju, Imamović vrlo motivisan

Najviše se svakako očekuje od Samardžića čiji je najbolji rezultat na ovoj dionici 1:07:55, a još ranije je najavio da mu je sljedeće godine cilj pomaknuti ovu granicu.

– Dobro sam se spremio za Balkansko prvenstvo i cilj mi je plasirati se na jedno od prva tri mjesta, izjavio je za trcanje.net Srđan Samardžić.

14885959_1096059490463423_1436096103_n

U muškoj konkurenciji uz njega je naš adut i Alija Imamović (njegovo najbolje vrijeme je 1:12:06), dvadesetogodišnji dugoprugaš čiji će najbolji rezultati tek doći.

– Trčao sam već stazu Danilovgrad – Podgorica, jedna je od najbržih u regionu. Ravna je bez imalo uspona. Dat ću sve od sebe da istrčim najbolji rezultat i opravdam očekivanja kluba, reprezentacije i trenera Seada Konde, rekao je Imamović.

Kosić: Velika je čast nastupiti za reprezentaciju

Na Balkanskom prvenstvu neće biti Danijele Kune koja je prošlog mjeseca u Sarajevu osvojila titulu prvakinje BiH sa vremenom od 1:22:23.

– Selektor Dragomir Čabrilo me zvao, ali sam već puno ranije sve organizovala za svoj nastup na polumaratonu u Ljubljani, kazala nam je Kuna.

Tako će jedina predstavnica BiH u Podgorici biti Banjalučanka Jelena Kosić koja je u Sarajevu bila druga sa 1:28:25.

– Velika mi je čast nastupiti za reprezentaciju svoje zemlje na ovako značajnom takmičenju. Po pristiglim prijavama evidentno je da će biti veoma jaka konkurencija, te su i moja očekivanja u tom smislu realna. Ne stavljam pred sebe teret medalje sa Balkanskog prvenstva ove godine, ali svakako očekujem što bolji plasman, među prvih pet ili šest djevojaka. Nadam se i popravljanju ličnog rekorda na ovoj dionici, za što smatram da sam na osnovu minulog rada potpuno spremna, najavila je Kosić.

Pet maratonaca i osamnaest polumaratonaca iz BiH

U Podgorici će generalno nastupiti dosta bh. trkača, na maratonu petorica, a polumaratonu osamnaest (uključujući i troje reprezentativaca). Valja se prisjetiti da je istog dana na rasporedu i 21. Ljubljanski maraton gdje će se također naći respektabilan broj dugoprugaša iz naše zemlje.

 

Vaši komentari

Banner