Pretposljednje kolo jesenjeg dijela Rekreativne sarajevske lige: 10 000m

Prva sezona Atletske rekreativne lige u Sarajevu došla je do petog kola, pretposljednjeg u jesenjem dijelu. Predviđeno je da se u sezoni trči dvanaest kola, šest ove jeseni i šest na proljeće, plus završna utrka u sklopu Atletskog mitinga AK Novi Grad Sarajevo na kojemu će nastupiti najbolje plasirani iz svih kategorija. Prednost lige je što se možete priključiti i u toku sezone, u bilo kojem trenu, a itekako pridonosi motivaciji i kvalitetnijem treniranju.

916
Foto: atleta.ba

Piše: Nicolae Golea

Za sve članove lige koji su bili spriječeni trčati „milju“ u prošlom kolu, kao i za one novoprijavljene, organizator je omogućio da to učine u subotu prije starta utrke na 10 000m. Svi oni koji budu trčali „milju“ trebaju biti na startu u 9:30 sati. Takmičenje na 10 000m započinje prva grupa i to u 9:45. Start druge grupe predviđen je za 10:45 sati. Formirane grupe možete detaljnije pogledati OVDJE.

Ova distanca je najduža kada su u pitanju utrke koje se održavaju na SRC Safet Zajko Halilovići, a ujedno je i povratak na duge pruge jer su prethodna dva kola bile po rasporedu srednje pruge.

Svakako će biti najzanimljivije pratiti razvoj među najbržima i vodećima u ligi do sada jer neki članovi će trčati prvo „milju“, a onda u drugoj grupi 10 000m. Konkurencija se zaoštrila pa tako u subotu imamo puno više favorita za pobjedu. Sigurno će biti velika borba do samoga kraja, a nekoliko trkača se posebno izdvajaju i to u drugoj grupi: Jasmin Mehić, Šaban Žunić, Mustafa Mašetić, Mirzet Halilović, Armin Škandrić te Kornej Arkoš. Grupe su određivane po vremenima istrčanim na polumaratonskoj utrci, a nabrojani favoriti imaju najbolja vremena na 21km, između 1:30 i 1:35. Što se tiče ženske konkurencije izraziti je favorit Hanifa Terzić koja ubjedljivo vodi ispred ostalih žena.

14691394_1806696289576963_8600188364417892423_o

Svjetski rekord na ovoj dionici drži Kenenisa Bekele u muškoj konkurenciji i to 26:17.53. U ženskoj Almaz Ayana sa 29:17.45. No, ono što nas najviše zanima je bh. rekord na 10 000m koji drži legenda dugih pruga u BiH Sead Kondo. Postavio ga je davne 1975. godine u Sarajevu i glasi 29:29.6. Upravo Kondo, zajedno sa Islamom Đugumom, čini jako bitnu kariku u organizaciji lige što se tiče same izvedbe mjerenja vremena i regularnosti.

Dodatni izazov svim ligašima će biti vremenske prilike koje, kako sada stvari stoje, bi trebale donijeti kišovito vrijeme sa susnježicom. Temperatura u vrijeme održavanja petog kola lige bi trebala biti oko nule do jednog stepena.

Ne zaboravite svoje startne brojeve, svlačionica je otvorena za rekreativce od 9 sati. Vidimo se!

Atletska rekreativna liga je projekat koji ima za cilj da okupi rekreativce trkače, priredi im sistem takmičenja, motiviše ih da treniraju tokom čitave godine, rastereti ih svakodnevnice, te da na taj način izgradimo trkačku zajednicu u kojoj svi uživaju i unapređuju sebe. Više informacija o ligi i kako se prijaviti!

 

Vaši komentari

Banner