Pametne narukvice – trend ili potreba?

Već par godina na tržištu se pojavila nova kategorija fitnes pomagala koji nas mame prije svega pristupačnom cijenom. Pametne narukvice postale su veliki hit u fitnes zajednici, a njihova prodaja veća je nego ikada.

3187
Banner

Piše: Dražen Filipović

Svakako i među njima postoji velika cjenovna razlika zavisno o mogućnostima koje nam nude, po onoj staroj: “koliko para, toliko muzike”.

Za male pare

Ipak mi ćemo se zadržati na onim cjenovno najpristupačnijima. A to su pametne narukvice koje se mogu kupiti na našem tržištu u cjenovnoj kategoriji do 50 KM. Tu svakako dominiraju razni kineski proizvođači. Među gomilom generičkih brandova vrijedno je spomenuti dva: Xiaomi i Huawei.
narukvica-specs Ovaj drugi brand je dobro poznat svim korisnicima pametnih telefona koji se odlikuju pristupačnom cijenom i vrlo dobrom kvalitetom izrade. Stoga smo upravo odlučili testirati najjeftiniju varijantu pametne narukvice Huawei proizvođača koja nosi naziv Color Band A1.

Elegantan dizajn i par senzora

Od pametnih fitnes narukvica ove cjenovne kategorije ne očekujte mnogo. Njihova je namjena prije svega da vas pokrenu prema aktivnijem načinu života.

gsmarena_002

Tako narukvica najprije bilježi vaše korake kao i vremenski period koji provedete spavajući. Posjeduje senzor pokreta kao i senzor UV zračenja koji može biti vrlo koristan u ljetnim mjesecima. Mnogi su prepoznali njen vrlo moderan i elegantan dizajn, koji čine metalno tijelo i silikonski remen. Nepropusna je za prašinu i vodu, te je dostupna u nekoliko različitih boja.

Trčanje kao opcija

Naš se interes sveo na to: kakva je preciznost narukvice tokom trčanja? Naime osim što broji vaše korake, narukvica prepoznaje kada trčite ili kada vozite bicikl. Odlučili smo provesti nekoliko dana da provjerimo spomenute funkcije i uvjerimo se jesu li dobivene brojke imalo prihvatljive.

Kako bi testiranje bilo vjerodostojno, usporedili smo dobivena mjerenja sa satom za trčanje poznatog svjetskog proizvođača, Garmin. Pazili smo na male sitnice: različite podloge staze i konfiguraciju terena pri trčanju te upisali precizne podatke vezano za visinu i težinu trkača kako bi mjerenje bilo što tačnije.

sucelje
Elegantno sučelje mobilne aplikacije nudi pregršt opcija na prvi pogled.

Pri aktiviranju narukvice dočekalo nas je ažuriranje softvera što je svakako dobar znak. Narukvicu spajate preko bluetooth-a sa vašim pametnim telefonom uz za to namijenjenu aplikaciju. Nakon što podesite svoj dnevni cilj, razne postavke: (od obavijesti do korisničkih podataka) spremni ste da zakoračite u novi svijet fitnesa.

(Ne)očekivani rezultati

Nakon nekoliko dana trčanja pa i vožnje bicikla dobili smo pomalo dvosmislene rezultate. Sa jedne strane narukvica je odlično bilježila vrijeme provedeno pri trčanju, baš u minutu. To je svakako ulijevalo povjerenje da nastavimo daljnje testiranje.

rezultati
Rezultati usporednog mjerenja su za mnoge vjerojatno očekivani prije svega zbog manjka GPS-a.

No, ma koliko se trudili i nadali boljim rezultatima mjerenja prijeđene kilometraže dočekala nas je realnost ovakvih uređaja. Naime pređena kilometraža nije odgovarala onoj stvarnoj. U stvari bila je u prosjeku 20% manja od one koju je zabilježio sat za trčanje. Možda jedina pozitivna stvar u tome jest da ćete uvijek istrčati više nego što vam narukvica na kraju pokaže.

trcanje-lista
Aplikacija nudi detaljan pregled svih aktivnosti tokom dana.

Kupiti ili ne kupiti, pitanje je…

Kao vaš prvi dodatak za trčanje pametna narukvica ove cjenovne kategorije sigurno zadovoljava osnovne potrebe. Ukoliko već posjedujete sat za trčanje rezultati testiranja nisu toliko uvjerljivi da istu nosite na vaš sljedeći trening.

dnevno-mjesecno
Još statistike kroz mjesečni pregled vaših aktivnosti i neaktivnosti tj. sna.

Udobnost narukvice pri nošenju sa druge strane, te mala masa, ovoj vrsti fitnes pomagala daje znatnu prednost za cjelodnevno korištenje.

Na kraju bi izdvojili neka zapažanja koja vam mogu pomoći da se odlučite ima li ovo pomagalo mjesta na vašoj ruci.

donut

Prednosti:
– Pristupačna cijena
– Mala masa i udobnost pri nošenju
– Prepoznavanje trenutne aktivnosti
– Preciznost vremenskog mjerenja aktivnosti
– Detaljan pregled svih aktivnosti
– Nepropusnost za vodu i prašinu
– Odlično trajanje baterije (do 4 sedmice

 

Mane:
– Visoka nepreciznost kod mjerenja pređene kilometraže pri trčanju (u prosjeku 20% manje)
– Silikonski remen na osnovnom modelu ne izgleda dugotrajno
– Manjak obavijesti za mobilne aplikacije (Viber, Facebook…)
– Povremeni problemi sa radom aplikacije
– Neizvjesnost oko novih ažuriranja i podrške

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPretposljednje kolo jesenjeg dijela Rekreativne sarajevske lige: 10 000m
Sljedeći članakMAPA Tuzlanski maraton
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.