Skalinada Metković: Od male trke do mega projekta

Sportska udruga Neretva Run je dosta aktivna u nastojanju da promoviše trčanje, animira stanovništvo Metkovića (Hrvatska) i okoline, organizuje takmičenja, ali unutar svega toga kao centralni događaj u godini kojem pridaju najviše pažnje je Metkovska skalinada.

1247
Osman Junuzović i Matea Parlov
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Radi se o trci na 1470m koja je specifična jer se trči po skalinima (stepenicama) gotovo 80 posto staze.

Kombinacija je to 550 skalina te 3 vertikalna uspona od 100m uspona te završni cestovni pravac od 350m. Trka je prepuna zamki, različitih vrsta stepenica, uspona i padova, a da je nepredvidiva, uvjerili su se neki ponajbolji trkači s ovih prostora. Rekord staze od prošle godine drži bh. trkač Osman Junuzović.

Osman Junuzović

– Rezultat Junuzovića iz AK Doboj Istok, koji je istrčao skalinadu za 5 minuta i 16 sekundi, vrijedan je divljenja, ali i predmet rasprava mnogih atletičara i sportaša s upitom može li se uopće ići brže od toga? Kod žena je slična situacija, Matea Parlov iz AK Dinamo Zrinjevac istrčala je trku za 6 minuta i 28 sekundi što za žene predstavlja najbrže vrijeme, priča predsjednik SU Neretva Run, Ruđer Bošković.

Treća Skalinada 19. marta

Treća Metkovska skalinada je na rasporedu 19. marta, a ideja za njeno pokretanje organizatorima je došla početkom 2015. godine za vrijeme održavanja I. Novske Skalinade u Herceg Novom.

– Pala je ideja da i mi iz Metkovića nakon 5 godina aktivnog bavljenja trčanjem imamo svoju trku, u svome gradu. Bila je to naša prva skalinada u Crnoj Gori, a sami sustav natjecanja, ali i gostoprimstvo, oduševilo je nas iz Neretve. U prvom našem pokušaju, 22. ožujka 2015. u Metkoviću se po jako kišnom vremenu okupilo 95 natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih država, što je u tom trenutku bila jako lijepa brojka s obzirom da smo imali samo mjesec dana za organizaciju, pojašnjava Bošković.

Ruđer Bošković

Na 2. Metkovskoj skalinadi na startu se pojavilo 260 trkača…

– Mušku elitnu kategoriju predvodili su Samardžić, Junuzović, Zec, Živković, Kopač, Dračar i brojni drugi, a kod žena Parlov, Šustić, Jurković, Madeško te brojne cure iz sportskih klubova diljem doline Neretve i Hrvatske.

Tendencija stalnog uspona

Bošković očekuje da će jednakom tendencijom nastaviti i sljedeće izdanje trke, a da su je podigli na veći nivo svakako ukazuje i činjenica da se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice republike Hrvatske, grada Metkovića i turističke zajednice grada Metkovića.

– Za treću skalinadu spremamo se već od prošle godine. Po reakcijama svih natjecatelja bilo je i više nego odlično, ali mi ne mislimo stati na tome, pa smo odlučili povećati novčane nagrade, te ukupan fond nagrada iznosi 11000 kuna. Dovest ćemo gotovo sva poznata imena atletike iz ove regije, već imamo potvrdu dolaska brojnih zvijezda sa naših prostora, te dolazak i branitelja naslova Osmana Junuzovića, a u kontaktu smo sa gotovo svim sportskim i atletskim klubovima. U cilju nam je postati najveća i najposjećenija trka stepenicama i dat ćemo sve od sebe da Metković svim trkačima ostane u lijepom pamćenju, poručio je Ruđer Bošković.

Trka je hronometarska, svi učesnici trčat će sa startnim brojevima koji sadrže čipove, a u startnom paketu osim broja dočekat će ih i majica trke te suvenir trke. Prijave se vrše do 13. 3., a više info o tome imate ovdje.

Vaši komentari

Banner