Mirza Nalić: Velika mi je želja predstavljati BiH

Pregledavajući rezultate elitnih trkača na 18. Dubai maratonu održanom prošlog petka, gdje je svjetski rekord najavljivao Etiopljanin Kenenisa Bekele (koji se na startu sapleo, pao i zbog povrede kasnije odustao od trke), odmah iza najboljih afričkih trkača zapazio sam ime Mirze Nalića (rođen 31. oktobra 1980.) koji je nastupio pod švedskom zastavom, ali kao član norveškog atletskog kluba, BFG Bergen.

1382

Piše: Ersan Bijedić

Nalić je trku završio na 19. mjestu sa vremenom 2 sata, 29 minuta i 6 sekundi, a takav maraton kod nas vjerovatno niko nije trčao još od Đure Kodže koji je predstavljao BiH na Olimpijadi u Sidneyu 2000. godine (npr. najbolji maraton jednog bh. trkača iz prošle godine je 2:40:51 Srđana Samardžića).

Igrao fudbal u švedskoj Drugoj ligi

S obzirom na današnje višestruke mogućnosti komunikacije, nije bilo teško odmah kontaktirati Nalića iza kojeg je klasična bh. izbjeglička priča pošto je od Srebrenice (rođen je u Brčkom, ali živio u Srebrenici odakle mu je otac) preko Crne Gore i Makedonije početkom 1993. godine stigao u Švedsku.

– U Švedskoj sam se počeo baviti fudbalom. Imao sam mnogo prijatelja što su igrali

U grupi bih već u Dubaiju išao brže

Za Dubai ističe da je lijep grad, ali ne za sportiste. Dubai ima najbogatiji svjetski maraton, ali ne i staze za trčanje…

– Po gradu se možeš kretati samo kolima. Ne podsjeća me na arapsku zemlju, izgleda kao svaki američki grad. Šeici ne rade, samo stranci, priča Nalić koji je potom podijelio dojmove sa same trke:

– Trčao sam od 1. kilometra sam, možda bih bio i brži da sam imao grupu. Ali u elitnoj grupi su stajali samo Kenijci i Etiopljani. Da bi došao u drugu grupu moraš se izgurati naprijed i zagrijavati u mjestu zadnjih 20 minuta prije trke. Polumaraton sam prošao za oko 1:13:30, u drugoj polovini sam malo spustio tempo. Vrlo je dosadno sam trčati 42 km, ali ono što mi je dalo motivaciju jeste da sam stizao neke koji su trku otvorili jakim tempom.

fudbal pa je i za mene bilo jednostavno odlučiti se za taj sport. Igrao sam do 32. godine, najviše u Drugoj ligi.  Zbog ekonomske krize 2009. sam odlučio tražiti posao u Norveškoj i uspio sam u Bergenu koji je vrlo kišovit grad u planinskom krajoliku. Tu sam nastavio sa fudbalom do 2011. godine, ali sam radio duple smjene u firmi i bilo mi je sve teže obavljati grupne treninge sa ekipom. Onda sam odlučio probati sa trčanjem pošto sam uvijek volio trenirati, priča Mirza Nalić.

Cilj: maraton za 2:24

Krenuo je vježbati po trening programima koji se mogu pronaći na internetu.

– Probao sam neke planove i rezultiralo je povredama jer sam naglo forsirao kilometražu. Onda sam odlučio naći klub i naišao sam na trenera Jana Fjerastada koji ima 63 godine i u prošlosti je trčao maraton za 2 sata i 13 minuta. Počeo sam trenirati s njim, trčao sam sedmično 160 km i za jednu godinu sam pretrčao polumaraton za 1:09 i 10 km za 31:40. Kad ti ide dobro onda čovjek postane sebičan i hoće bolje i bolje. Tu sam onda forsirao i sa 160 km sam naglo skočio na 200 pa sam poslije nekoliko mjeseci povrijedio stopalo (plantarni fascitis). Tako sam 2012. odlučio prestati.

Nalić je ipak dvije godine kasnije ponovo probao…

– Ponovo sam stupio u kontakt sa svojim trenerom i polako krenuo sa planom. Prve godine je bilo oko 100km sedmično, 2015. između 140 – 160km i 2016. do 200 km.

Njegovi rekordi su 31:40 na 10.000m, 1:09 polumaraton i 2:29:06 maraton – što je istrčao prije par dana u Dubaiju. Bio je to njegov drugi maraton, prvi je trčao u Oslu 17. septembra prošle godine (2:33:50) kad je bio ukupno 7.

– U Švedskoj sam trenutno među desetak najboljih, radi se o 4 – 5 minuta do drugog mjesta na maratonu. Moj cilj je da trčim maraton u 2017. godini za 2:24. Trenutno nastupam pod zastavom Švedske, ali najviše bih volio predstavljati Bosnu i Hercegovinu, to mi je uvijek bila želja. Ko zna, možda nekad dobijem i poziv, kaže Nalić.

Sedam sedmica treninga u Eldoretu

Brojni europski trkači u nastojanju da napreduju odlaze trenirati sa najboljima – u Keniju. Isto je napravio i Nalić koji je u pripremi za Dubai maraton sedam sedmica radio u Eldoretu (Kenija).

 – Odlučio sam putovati za Keniju da vidim kako oni treniraju na nadmorskoj visini od 2200m i oduševio se njihovom disciplinom i strogoćom rada. U Eldoretu žive i

Nisam posjetio Srebrenicu, bilo bi preteško

Mirza Nalić redovno posjećuje BiH, ali Tuzlu, ne i svoj grad – Srebrenicu.

– Svake godine putujemo do familije u Tuzlu. U Srebrenici nismo nikad bili otkako smo otišli 1992. i ne bih volio da se odlaskom podsjetim protjerivanja i genocida. Imao sam puno drugova koji su izgubili živote i bilo bi mi vrlo teško ući u Srebrenicu.

treniraju najbolji kenijski trkači. Boravio sam s njima u slumu (siromašno naselje, op.a.) 7 sedmica, trčao oko 260km sedmično i odatle otišao u Dubai.

U Eldoretu je prosječan trening dan počinjao u 6 ujutro.

– U to vrijeme je još mrak, a nema ulične rasvjete. Teren je crvena zemlja, može se reći tvrđa od betona, a kiše nema po 3 – 4 mjeseca. Treninzi obično počinju vrlo sporo jer je mrak, prvi kilometri se trče tempom oko 6 minuta po kilometru. Trči se progresivno i zadnji kilometri su na tempu od 3:30 po kilometru, a oni najbrži završavaju na 3:15. Trči se nekih 20km u jutro. Onda se doručkuje uglavnom ugali. To je brašno od kukuruza, napravi se kao naša pura, samo to je bijelo žito. Kod njih nema mesa, jede se sa grahom bez sosa i uz to čaj. Uvijek čaj. Onda se malo odmara pa u jutro oko 10 ide na drugi trening jer su poslijepodne velike vrućine.

Nastup na Dubai Maratonu prošlog petka

Drugi trening je uvijek brzina, na primjer 20x400m. Tu su 3 – 4 grupe, oni najbolji trče 400m za 63 sekunde uz odmor 40 sekundi. Kenijci su jako društveni i primaju te vrlo brzo u svoju grupu. Nisu svi dobri u trčanju, to su samo priče. Niti svi trče do škola kako se često piše.

Nalić je svako jutro nailazio na svjetski poznate kenijske trkače.

– Ezekiel Kemboi (osvajač zlata sa OI 2004. i peterostruki svjetski prvak u 3000m, steeplechase, op.a.) ima svoju ekipu sa 10 – 15 atletičara, tako isto i Moses Mosop (također osvajač nekoliko medalja sa SP-a) s kojim sam trčao jedno jutro. Tu gdje sam ja boravio živi i Wilson Chebet, zvani Mr. Amsterdam (kao dvostruki pobjednik Amsterdam maratona) te niz drugih najboljih kenijskih atletičara, rekao je Mirza Nalić.

Nalićeva prosječna trening sedmica

Jedna moja trening sedmica izgleda ovako: ponedeljak u jutro 10k, popodne 16k, utorak u jutro 10k, popodne 16k (sa npr. 10x1000m ili 10k progresivno), srijeda 26k, četvrtak u jutro 10k, popodne 12k, petak u jutro 16k, popodne 16k progresivno, subota u jutro 16k, popodne 16k, nedjelja 3 sata trčanja ili 36k.

 

Vaši komentari

Banner