Banjalučka trkačka liga: Promocija zdravog života i humanosti

Četiri trke, u četiri različita godišnja doba, na četiri različite lokacije, sa četiri različite humane akcije u gradu na Vrbasu – Banjaluka ove godine dobija trkačku ligu.

1353

Razgovarala: Ljilja Lukić

Prva od trka je planirana na lokaciji Banj brda, druga u parku, za treću se još uvijek priprema lokacija, a četvrta, koja ujedno ulazi i u zvanični kalendar RS atletike, biće MEĐUNARODNA ZIMSKA ULIČNA TRKA koja će se održati u samom centru grada.

U planu je i organizacija mini trening trka za trkače. Kako kažu organizatori, već od februara kreću sa akcijom.

– Organizatori Banjalučke trkačke lige su Atletski klub “Banjaluka” i Atletski klub invalida “Vrbas” koji iza sebe u proteklih par godina imaju zavidan broj organizovanih manifestacija i trka humanitarnog karaktera u gradu na Vrbasu, kaže Duško Tadić, predsjednik AK invalida “Vrbas” i direktor Banjalučke trkačke lige.

Duško Tadić

– Na našim trkama mogu da učestvuju svi od 10 do 110 godina. Planirano je da na svakoj trci razdvojimo trku za one ispod i iznad 18 godina u muškoj i ženskoj kategoriji. Što se tiče nagradnog fonda još smo u pregovorima sa sponzorima, sigurno će biti vrijedne robne nagrade, a na posljednjoj trci koja će biti Međunarodna zimska ulična trka, planirali smo da obezbijedimo novčani nagradni fond koji će privući i zvučna imena iz svijeta trčanja u regionu, dodaje Duško.

Kako kažu organizatori, osim promocije trčanja, cilj Lige je da svakom trkom pomognu nekome kome ta pomoć znači.

– Ciljevi su nam promocija zdravog života i promocija humanosti na koju je dosta nas danas zaboravilo. Moram da pohvalim brojne prijatelje sportiste koji su nas podržali u proteklom periodu – Olivera Jevtić, Jelena Janković i Amel Tuka. Mi želimo da spojimo ugodno i korisno.

Banja Luka ima polumaratonsku trku koja je vrlo brzo postala jedna od najatraktivnijih u regionu.

– BL maraton je priča za sebe i o tome nemam šta drugo reći osim riječi hvale. Velika nam je čast što smo uz BL polumaraton bili od prvog dana i što danas sarađujemo na svim poljima. Banjaluka je uvijek imala potencijala za trčanje, samo što se tome nije posvećivala velika pažnja. Zahvaljujući BL polumaratonu i buđenju svijesti građana prema trčanju, imamo mogućnost da konačno napravimo jednu zdravu priču koja će promovisati trčanje i atletiku u najboljem svjetlu, kaže Duško.

IZ AK “Banjaluka” pokrenuli su i inicijativu za izgradnju trim staze.

– Priča je pokrenuta prošle godine i sada je konačno vrijeme da se počne raditi na tom planu. Banjaluci nedostaje prva trim staza koja bi olakšala uslove za trčanje svim sportistima, a i građanima koji se rekreiraju. Pored trim staze u narednom period imamo u planu pokretanje inicijative ze rekonstrukciju atletske staze koja je već odavno oštećena. Moram naglasiti da mi ne tražimo od Grada da nam oni to naprave, već tražimo dozvolu i podršku koliku oni mogu da nam obezbijede, a ostalo ćemo mi sami. Trim staza nije samo projekat atletskih klubova, već svih trkača, sportista i drugih građana koji nam pružaju podršku.

Banjalučka trkačka liga je pokrenula i facebook stranicu na kojoj će osim izvještaja o trkama biti i savjeta o trčanju, odgovarajućoj sportskoj opremi, zdravoj ishrani i suplementaciji koja je potrebna za rekretivno i profesionalno trčanje.

 

Vaši komentari

Banner