1. Mostarski polumaraton: Utrka preko pet mostova

Amatersko – rekreativno dugoprugaško trčanje odavno je hit u svijetu, ali posljednjih godina sve više zamaha uzima u regiji ne zaobilazeći ni Bosnu i Hercegovinu.

1521
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Tu se sad uklapa i Mostar sa svojim prvim polumaratonom (utrka dužine 21.097m) koji će u organizaciji Udruge “Zdrav život – Kinezis” te uz potporu Sportskog saveza grada Mostara i generalnog sponzora Central osiguranje, biti održan 9. travnja (sa startom od 10 sati).

Franjo Lovrić, Hasan Šišić, Žarko Bilić

Polumaraton je u svijetu daleko najpopularnija dionica za trkače amatere/rekreativce koji zbog svoje brojnosti i čine ovakve događaje posebno spektakularnim. Mostar trenutačno nema značajnu skupinu trkača, ali pokretanje utrke je jedan od načina da se animiraju Mostarci i na primjeru u vlastitom gradu dobiju izazov koji će ih potaknuti na zdravije životne navike i višemjesečni trening kakav je nužan za savladavanje teškog, ali vrlo dohvatljivog cilja. S obzirom na svoju atraktivnost Mostar će sigurno privući dosta trkača čime sam projekt automatski dobiva na turističkoj važnosti.

– Pokušat ćemo organizirati i dječje utrke kako bi mladima od najmanjih uzrasta ukazali na važnost tjelesnog vježbanja. Ovo je jedna od najraširenijih sportsko – rekreativnih aktivnosti u svijetu. Podršku utrci su dali predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, a veliku pomoć u samoj organizaciji pružit će načelnik Policijske uprave Mostar, Dragan Jelonjić, bez kojeg ovo ne bi bilo moguće, rekao je predsjednik organizacijskog odbora utrke doc. dr. sc Franjo Lovrić.

Pojasnio je da su se organizatori u pogledu staze polumaratona vodili “mišlju da je Mostar grad mostova”.

– Zaštitni znak našeg polumaratona će biti mostovi. Start je na mostu Vojno, a trkači će pretrčati preko mosta Hasana Brkića, Lučkog mosta s kojeg se pruža lijep pogled na Stari most, a zatim Titovog i Carinskog mosta, kazao je Lovrić.

 – Nadam se da će utrka zaživjeti i postati tradicionalna, poručio je predsjednik Sportskog saveza grada Mostara Hasan Šišić, dok je prof. dr. sc. Žarko Bilić danas na konferenciji za novinare govorio o važnosti bavljenja rekreativnim sportom za zdravlje:

– Da bi prevenirali zdravlje moramo se gibati na otvorenom gdje je maksimum prisustva kisika kao transportera energije. Posvetimo sebi pola sata dnevno i nemojmo ići kod liječnika i u ljekarne.

U BiH možete trčati na 7 polumaratona

Kad su u pitanju živuće utrke ovog tipa u BiH, valja istaknuti da su pioniri Šujički i Sarajevski polumaraton koji su održani po deset puta, a pored njih kao nove utrke posljednjih godina su nastali Banjolučki polumaraton koji ove godine bilježi treće izdanje (uz sarajevski jedini ima AIMS certifikat za svoju stazu te preko 1000 finišera na posljednjoj utrci), zatim Maraton “Stazama Branka Ćopića” (Hašani – Novi Grad), u sklopu kojeg se trči i dionica polumaratona, održan četiri puta, te Polumaraton “Etno selo Stanišići”, upriličen dva puta. U korist ekspanzije ovakvih sportskih manifestacija govori činjenica da će BiH dobiti dvije nove utrke: 1. Mostarski polumaraton i 1. Gradiški polumaraton, oba raspoređena za 9. travnja.

 

Vaši komentari

Banner