15 stvari koje svaki trkač treba da uradi na dan trke

Istrčali ste gomilu kilometara, a kao dokaz za to imate izgubljenih nekoliko nokata na nogama, žuljeve i ožiljke. Došao je i dan trke.

2934
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Evo šta treba da radite a šta ne, da bi bili sigurni da ćete od starta do finiš linije biti nasmijani i znojavi, bez nekih drugih problema.

1. Pripremite sve stvari veče prije trke

Posljednje što vam treba je da se jutro prije trke bakćete tim gdje su vam čiste čarape ili koja vam je najbolja flašica za vodu. Pripremite sve veče prije, od slušalica do gumice za kosu, šorca, čarapa… Provjerite da vam je sat/telefon napunjen kao i da je sve spremno za doručak. Napravite spisak, provjerite ga dva puta. A kad završite, pređite ga još jednom.

2. Probudite se rano

Ranije nego što bi trebalo. Dajte sebi vremena za pripremu bez stresa. Odvojite vrijeme za toalet, putovanje i eventualno, još jednom toalet.

3. Idite u toalet!

Koliko god puta treba. I još jednom.

4. Slušajte dobru muziku dok se spremate i putujete

Onu koja vam inače popravlja raspoloženje. Ako se ipak vozite u tišini, razmišljajte o trci, o finiš liniji, o nečemu što vas opušta.

5. Držite se svog plana

Vjerovatno ste čuli mnogo puta ono čuveno “ništa novo na dan trke”. Sada nije vrijeme da probate doručak u novom kafeu ili da počnete da pijete kafu prije trke, pogotovo ako i niste neki ljubitelj crnog napitka. Ne isprobavajte novi doručak ili fensi sportska pića. Ne danas. Držite se onoga što ste isprobali  i što vam je prijalo dok ste trenirali.

6. Zakačite svoj startni broj

Startni broj ide na prednju stranu majice ili šorca i treba da je vidljiv u potpunosti.

7. Informišite se kako da stignete do starta

Ako se vozite do trke, uzmite u obzir nekoliko varijanti zbog moguće gužve u saobraćaju. Raspitajte se gdje su parking mjesta. Ako vas neko vozi, pogledajte gdje najbliže startu može da vas ostavi. Ako ostavljate stvari saznajte gdje se ostavljaju i koliko je to udaljeno od starta. Sigurno ne želite da zakasnite ili da vas požuruju. Olakšajte sebi što više tako što ćete sve unaprijed isplanirati.

8. Duplo zavežite pertle

Ni labavo, ni prejako.

9. Još jednom idite do toaleta.

10. Stanite na start

Ako ste na velikoj trci vaš startni broj određuje gdje treba da stanete. Ako niste, porazgovarajte sa ljudima oko vas. Nepisano je pravilo da brži trkači stoje naprijed, a sporiji pozadi. Bitno je da izaberete dobru poziciju, jer ako ste previše naprijed brži trkači mogu da vas povuku i da krenete mnogo brže nego što bi trebalo, a ako ste previše pozadi, možete prve kilometre provesti obilazeći sporije od vas.

11. Ispoštujte himnu

Na mnogim trkama se prije početka izvodi himna. Izvadite slušalice iz ušiju, muziku stavite na pauzu, ako nosite kačket – skinite ga, i ne slikajte selfije dok se izvodi himna.

12. Držite se planiranog pace-a

Nemojte da vas povuče neko brži, ovo je vaša trka i držite se svog plana.

13. Dišite!

14. Nastavite da trčite u svom ritmu

15. Finiširajte, nasmijte se i proslavite!

Uspjeli ste!

Vaši komentari

Banner