Djevojke na trčanju: 400 učesnica, najbrža Cvijanović

Udruženje Maraton Sarajevo je i ove godine uoči svog polumaratona organiziralo utrku na 3 kilometra u poznatom sarajevskom šetalištu pod nazivom Djevojke na trčanju. Ovogodišnje izdanje je bilo 5. po redu do sada.

1470
Foto: Nedim Grabovica
Banner
Banner
Banner

Moje trčanje – www.trcanje.net

Oko 400 djevojčica, djevojaka i žena trčalo je u Vilsonovom šetalištu trku koja, osim što želi skrenuti pažnju na diskriminaciju i predrasude u društvu, ima i humanitarni karakter.

Start i finiš trke bio je ispred hotela Novotel Sarajevo Bristol. Trka je počela u 10 sati, a već nakon 9 minuta, 23 sekunde i 40 stotinki kao prva u cilj je utrčala Biljana Cvijanović. Drugoplasirana je bila Alma Hrnjić sa vremenom 9:36:19. Treću poziciju zauzela je Katarina Lemez – 9:57:54.

Pod sponzorstvom Navigo sistem BH – Garmin BiH tražila se najbrža dama u školi trčanja Klix. Tu je pobjedu odnijela Amila Štaljo sa vremenom 12:48:50 i zasluženo osvojila sat za trčanje marke Garmin.

– Utrka je imala i humanitarni karakter, kao i svi drugi projekti udruženja Maraton Sarajevo te je u tu svrhu organizaciji ‘Behar’ iz Bihaća dodijeljena određena novčana donacija. Jedna od osnovnih inicijativa promovisanih ovom utrkom je bila i borba protiv raka dojke te podsticanje žena i djevojaka na aktivan životni stil. Prve tri djevojke koje su prošle kroz cilj osim novčanih nagrada osvojile su medalje te poklone brojnih sponzora trke, rekla je za trcanje.net Nadija Hadžijamaković, projektna menadžerica udruženja Maraton.

– Ovaj društveno odgovorni projekat nam je veoma važan jer smo kao lideri omasovljavanja ženskog trčanja u Bosni i Hercegovini još prije 6 godina odlučili da organizujemo prvu trku u BiH samo za žene. Mnogo nam znači kada vidimo da iz godine u godinu ova trka ostaje popularna i masovno posjećena te da smo i ove godine uspjeli lijepim poklonima obradovati sve učesnice pružajući istovremeno priliku za zdrav život i rekreaciju. Broj trkačica jako brzo raste na svim našim trkama kao i broj žena koje se rekreativno bave sportom, a upravo ovaj projekat direktno doprinosi tom poboljšanju, kaže Erol Mujanović, direktor udruženja Maraton Sarajevo.

 

Vaši komentari

Banner