Test trka za optimalnu pripremu glavne

Kao što je bitno provjeriti i testirati način prehrane ili opremu uoči glavne trke, tako se možemo odlučiti i uraditi jednu testnu trku uoči one koju ste u jesenjoj trkačkoj polusezoni pred nama odredili za sebe kao najvažniju.

1976
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ponekad možda nije lako pronaći trku koja odgovara potrebama svakog pojedinca, pa kao sasvim dobra opcija ostaje simulirati je na treningu.

Dužina pripremne trke treba biti kraća od glavne kako bi koliko – toliko izbjegli da efekti premorenosti, zbog ipak intenzivnijeg treninga od onog običnog, traju dugo, odnosno da trkač normalno može nastaviti svoj trening program za ciljanu trku poslije kratkog perioda oporavka uz laganije treninge.

Iako je ovo možda teško postići prosječnom trkaču u BiH, bilo bi poželjno da start pripremne trke bude u isto vrijeme kao i start glavne trke, uz slične vremenske uslove kakve očekujete na glavnoj trci, kao i približan profil staze.

Test trka, koju bi u pravilu trebali trčati tempom planiranim za glavnu trku, može podići samopouzdanje pred ciljanu trku, osvježiti sumorni trenažni program, biti odličan tempo trening i simulacija uslova na koje se valja navići, ali ako se previše fokusirali na nju i opterećivali rezultatom, u isto vrijeme i poremetiti trening za glavni cilj polusezone.

GLAVNA   TRKA

TEST TRKA

KAD

maraton polumaraton 4-6 sedmica ranije
polumaraton 10km 3-5 sedmica ranije
10km 5km 3-4 sedmice ranije
5km 3km 2-3 sedmice ranije

Vaši komentari

Banner