6. MOSTAR CHALLENGE: Oprobajte se na jednoj od dvije standardizirane dionice

Šesta po redu trail trka Mostar Challenge će biti održana 5. maja u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933 i Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti.

3601
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Ujedno je to i treće izdanje ove sportske manifestacije koje se održava u formatu dviju kategorija, individualna “Challenge” i u parovima “Hobby”.

Ivan Leženić

– Pravila utrke nismo mijenjali, nego smo zadržali već postojeći format, čime smo dali mogućnost trkačima da obaraju osobne rekorde staze, ali i ukupne rekorde, pojašnjava ispred organizatora Ivan Leženić i dodaje:

– Mostar Challenge ima za cilj popularizaciju prvenstveno brdskog trčanja, ali i trčanja u cijelosti, te zajedno s drugim izdanjem cestovne utrke Mostar Half marathon radi na osnivanju trkačke scene u Mostaru i Hercegovini. Ove godine očekujemo najviše trkača iz Bosne i Hercegovine, a zadnjih godina je vidljivo da raste trkačka trail scena, čemu su najviše doprinijele nove utrke koje su nastale u Bosni i Hercegovini.

Kategorije i pravila

Rekordi staza

Rekord staze u kategoriji “Challenge” drži višestruki bh. olimpijac u skijaškom trčanju, Mladen Plakalović, sa vremenom 2:31:05 (2017. godine). U ženskoj konkurenciji rekord drži Danijela Kuna sa 2:45:06 (2016.). Rekord staze “Hobby” u muškoj kategoriji drži par Ivo Primorac – Darko Vidović sa vremenom 1:29:15, dok u mješovitom muško ženskom paru ili paru djevojaka (ulaze u istu kategoriju) rekord staze drže Antonio Marić i Petra Prka sa vremenom 1:48:41.

– Challenge – trči se individualno na stazi koja ima ukupno cca 22km i visinskom razlikom od 1100 mnv;

– Hobby – trči se u parovima na stazi koja ima ukupno cca 12km i visinskom razlikom od 650 mnv.

U Hobby kategoriji se trči u timu od po dvije osobe, a tim može biti muški, ženski ili muško/ženski. Nije dopušteno odvajanje članova tima, što podrazumijeva da članovi istog tima moraju istovremeno ući u cilj. Prijaviti se možete ovdje.

Start

Start trke je u samom centru Mostara, ispred Mepas Mall-a, koji se nalazi na 80m nadmorske visine. Trči se na Planinicu (837m) i Gorance (670m), gdje se završava trka “Hobby”, pa do Jastrebinke (1138m) gdje se penju trkači iz “Challenge” kategorije i opet vraćaju na cilj u Gorance.

Kako je krenulo

Na Planinici (837 mnv) i lokaciji poznatoj pod nazivom “Bunker” na 6. kilometru će se nalaziti prva kontrolna tačka i mjesto za okrjepu.

– Planinica među mostarskim planinarima ima kultni status s obzirom da im služi kao priprema za planinarske uspone. A u biti tako i jesu nastali mostarski trail trkači. Među planinarima je nastalo interno natjecanje tko može brže ispenjati Planinicu. A radi se o 4 kilometra i 650 metara nadmorske visine, rekao je Leženić.

Vaši komentari

Banner