Kako pomoći umornim nogama?

Trčanje je intenzivna vježba i može biti teška za noge, pa su one nerijetko nakon treninga umorne ili bolne.

10274
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Stare patike, trčanje na teškoj podlozi, pretreniranost, loša hidratacija, neadekvatna ishrana – neki su od razloga zašto noge mogu biti umorne.

Evo nekoliko načina kako da sebi olakšate ovaj problem, a ako je bol u nogama stalna i jaka, konsultujte se sa ljekarom.

Hrana i hidratacija

Da bi izbjegli umorne noge nakon treninga, maratonska legenda Bill Rodgers savjetuje odgovarajuću hidrataciju i pravilnu ishranu prije trčanja. Problem možete izbjeći ako popijete svoje omiljeno sportsko piće ili sok i pojedete nešto lako svarljivo.

Hlađenje

Umornim nogama možete pomoći ako ih potopite u hladnu vodu nakon trčanja. Hladna voda pomaže obnavljanje mikro oštećenja u kapilarima koji se javljaju tokom trčanja, a uzrokuju ukočenost i bol. Dovoljno je da hladna kupka traje 10ak minuta.

Masaža

Masaža je posebno efektan metod za umorne noge. Pojačava cirkulaciju u mišićima i uklanja štetne materije, kao što je mliječna kiselina. Takođe, otvara pore u mišićnom tkivu i oslobađa nagomilane neiskorištene produkte u mišićima, tako dozvoljava vodi i korisnim nutrijentima da uđu u ćelije. Ako ne možete da priuštite sebi masažu, ima mnogo načina i proizvoda za samomasažu koji mogu da pomognu.

Jedna od najboljih metoda za odmor nogu je da odmorite dan, dva od trčanja, rashladite noge u ledenoj kupki, nosite kompresione čarape i podignete noge u nivo iznad srca, što će pojačati cirkulaciju.

Vaši komentari

Banner