Trčanje i ravan stomak

Mnogi trkači imaju zategnut stomak, ali da li su ga dobili trčanjem?

11032

Pripremila: Ljilja Lukić

Stomačni mišići su aktivni tokom trčanja, ali nisu opterećeni, što znači da nema velikog efekta za njihovo jačanje.

Međutim, jaki trbušnjaci su bitni za povećanje izdržljivosti kao i smanjenje rizika od povreda, što znači da bi trebalo ubaciti treninge snage kojim ćete ih ojačati i oblikovati.

Abdominalni mišići bitni su za dobro držanje tokom trčanja, zahvaljujući njima se pomjeraju ruke, noge i kukovi.

Čak ni kod profesionalnih atletičara, iako je kod njih primijećena veća aktivacija ovih mišića, nemaju dovoljno aktivnosti koje bi oblikovale i zategle ovu grupu mišića.

Trčanje i sagorijevanje masti

Trčanje svakako pomaže u sagorijevanju kalorija i smanjenju tjelesne težine, pa zbog smanjene količine masnih naslaga trkači imaju ravan stomak.

Dakle, trčanje nije izgradilo njihove mišiće, samo je pomoglo da budu vidljivi. Ukoliko želite pločice na stomaku, potrebno je da dodate i vježbe snage i odgovarajuću ishranu u svoj trening plan.

Gradite snagu izvan trčanja

Nemojte se oslanjati samo na trčanje ako želite dobre stomačne mišiće, uključite odgovarajuće vježbe sa opterećenjem. U suštini, dobre su sve vježbe koje služe za jačanje kompletnog trupa.

Iako trčanje ne pomaže u građenju ove grupe mišića, oni su i te kako bitni za trkače, jer će omogućiti efikasnije trčanje uz utrošak manje energije.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakZIMSKI USLOVI: Koliko se manje hidrirati nego ljeti?
Sljedeći članakŠta jesti prije jutarnjeg treninga?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.