Šta jesti prije jutarnjeg treninga?

Svako od nas ima neke svoje navike, hranu koja mu prija ili ne prija, ali nekoliko stvari uvijek treba imati na umu kada se pripremate za jutarnji trening.

6333
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje u rano jutro može biti najbolje, a nekada i jedino moguće vrijeme za trening.

Ono što može biti problem jeste ispravno „dopunjavanje“ za jutarnje trčanje.

Svakako da će vam biti mnogo lakše kada pronađete dobru kombinaciju, a obzirom da se nutritivni zahtjevi razlikuju od osobe do osobe, moraćete vjerovatno da isprobate nekoliko varijanti prije nego otkrijete šta vam prija.

Biće situacija kada ćete se boriti sa niskim glikogenom, ali ćete i to vremenom prevazići uz odgovarajuću ishranu.

Naravno, bitna je i dužina i intenzitet kojim ćete trčati, pa će vaš obrok zavisiti od toga, i vjerovatno će se mijenjati od jutra do jutra.

Ako planirate trčati manje od sat vremena, to može da prođe i bez doručka. Dakle, ako trčite do 8 – 10km, ne treba vam ništa prije treninga.

Ipak, ima trkača koji će već poslije pola sata početi osjećati iscrpljenost i usporavati, pa bi u tom slučaju mogla dobro doći jedna banana.

Ukoliko planirate duži ili intenzivniji trening, potrebno vam je par stotina kalorija. Bitno je da odaberete nešto što ima dovoljno kalorija, lako je varljivo i neće uznemiriti stomak. Držite se dalje od vlaknaste hrane kojoj treba duže vrijeme da se svari.

Dobra opcija je tost sa kikiriki puterom i bananom, zobena kaša ili energetska pločica.  Znači, prioritet su ugljeni hidrati i lako svarljiva hrana.

Međutim, ne prija svima „prava“ hrana, neki će lakše da svare gel ili tečne kalorije koje će ih držati tokom treninga.

Nalaženje prave jutarnje kombinacije je uvijek puno pokušaja i grešaka, ali kada jednom pronađete šta vam prija, biće vam lakše da jutarnje trčanje postane vaša svakodnevna rutina.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTrčanje i ravan stomak
Sljedeći članakTrčanje bez greške
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.