RUFUS: Robot koji vas trenira

Svjedoci smo svakodnevnih novina iz svijeta tehnologije i nevjerojatnog napretka koji teško možemo potpuno i ispratiti. Tako i trčanje, na prvu jednostavan sport, ali sa velikim brojem trkača u svijetu, meta je brojnih naučnika i inovatora. Najviše se "topla voda" izmišlja na području opreme, posebno patika za trčanje, ali sve više se to širi i na druge sfere, više ili manje korisne.

2737
Foto: runfun.com
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ivana Jezildžić

Jedan od „zadnjih krikova“ tehnike je, mogli bismo ga na prvu nazvati, trener-robot.

Tvrtka Runfun, sa sjedištem u Augsburgu, razvila je novi fitnes uređaj zajedno sa sportskim sveučilištem iz Kolna. Pokušali su izbjeći sve uobičajene nedostatke za koje smatraju da mnoge nove ideje na tom području posjeduju.

Rufus je električno i automatski kontrolirano vozilo koje je osmišljeno u svrhu poboljšanja treninga samog trkača. Ide ispred trkača kao pacemaker na trci, te trkaču ostaju slobodne ruke jer ne mora gurati ili upravljati samo vozilo.

Rufus je vozilo na 3 kotača koje može doseći brzinu od 18 km/h. Kontrolira se putem aplikacije, gdje se mogu naći razni programi treninga te postavke željenih otkucaja srca ili brzine koju želimo postići tokom trčanja. Posjeduje bateriju koja se puni, te može izdržati od 6-8 sati u pogonu.

Rufus posjeduje i utor za tablet, gdje se preko USB-a poveže sa samim vozilom. Pri uključenju prima podatke koji su navedeni u planu treninga te lagano kreće ispred vas. Trebate slijediti vozilo na udaljenosti oko 1,5 – 2 metra, jer ono diktira tempo treninga, te može ubrzati ili usporiti u zavisnosti od navedene brzine ili zadatih željenih otkucaja srca za što ima senzore.

Sa vozilom dolazi i daljinski upravljač u slučaju da se želi promijeniti željena ruta ili pak brzina. Pomoću strelica na daljinskom upravljaču možete skrenuti desno ili lijevo, i možete ubrzati ili usporiti vozilo.

U aplikaciji koja je predviđena za samo vozilo, mogu se pronaći razni planovi treninga koji su osmišljeni od strane stručnih lica. Međutim, ako ne pronađete svoj željeni plan, možete ga dobiti u roku od 48 sati i to osmišljen samo za vas od obučenih trenera, fizioterapeuta, sportskih liječnika itd. Slijedeći upravo takve programe sprječava se pretreniranost trkača, kao i moguće ozljede. Početnici, posebno, od ovoga imaju velike koristi. Također, kako navode osnivači, Rufus osigurava optimalan trening efekt i brz napredak sa upravo predloženim i kontroliranim treninzima.

Rufus je trenutno dostupan u online prodaji i to u tri paketa: Rufus Basic koji iznosi 1.875,00 €, Rufus Pro 2.625,00 € i Rufus Premium 2.625,00 €.

Razlika je što paket Rufus Pro na primjer nudi jaču litij-ionsku bateriju, aluminijske kotače za razliku od plastičnih koji dođu u Rufus Basic, te dolazi dozvola za izradu trening planova koji se inače mogu kupiti preko odgovarajuće aplikacije.

Osnivači također navode da će omogućiti postaje gdje će se moći iznajmiti vozilo uz malu naknadu i testirati bez ikakvih kasnijih obaveza.

Mislite li da je Rufus budućnost ili tek beskorisna naprava?

Vaši komentari

Banner