Kako se obući na dan trke

Nakon što ste sate proveli na treningu, prešli sve mentalne prepreke, došlo je vrijeme da na trci pokažete koliko ste spremni. Posljednje o čemu bi taj dan trebalo da brinete je šta da obučete i zato bi trebalo da se pripremite ranije.

3219
Banner

Pripremila: Ivana Jezildžić

Doba dana, vremenske prilike, temperatura, kilometraža – sve to morate uzeti u obzir kada birate šta ćete obući na dan trke.

Naravno, bitno je i šta volite da nosite. Tokom treninga nosili ste opremu koja vam je bila udobna i odgovarala vremenu po kojem ste trčali, pa iste takve kriterijume možete da primjenite i na dan trke. Ako vam nije problem da nosite šorc i kada je 10 stepeni (jer ćete se zagrijati poslije par kilometara), tako se obucite i za trku.

Patike su najbitnije

Na trci obavezno nosite patike koje ste već nosili i na treninzima. Nove patike mogu da naprave žuljeve, a kako biste to izbjegli bilo bi dobro da u njima trčite bar tri do pet sedmica prije trke, kako da bi imali vremena da ih razgazite i naviknete se na njih.

Počnite od osnovnog

Dobar sportski grudnjak za žene i dri fit čarape za sve, obavezni su na dan trke.

Izaberite sportski grudnjak koji je dizajniran za trčanje i sportske aktivnosti i nosite ga neko vrijeme i na treningu, da bi bili sigurni da vas neće žuljati, ostavljati ogrebotine, jer sve to može da vam stvara neprijatnosti tokom trke. Kada kupujete grudnjak, isprobajte obavezno više modela.

Čarape čuvaju stopala od žuljeva i upijaju znoj. Nekom više odgovaraju tanje, nekom deblje. Kakve god da vam prijaju, nosite ih obavezno dok probate nove patike, tako ćete biti sigurniji da će vam odgovarati.

Odjeća za sve uslove

Temperatura i vremenske prilike su najbitniji kod odluke šta ćete obući na dan trke. Proljetne trke su uglavnom na visokim temperaturama, pa su dovoljni šorc i majica. Ukoliko imate osjetljivu kožu i malo “jače” butine, vjerovatno će vam više prijati tzv.  “biciklističke” ispod šorca, jer ćete tako spriječiti iritaciju kože.

Što se tiče majice, i tu za toplo vrijeme postoje varijante – sa rukavima ili bez. Kao što smo već pisali, na treninzima (naročito treninzima dužine) bi trebalo da ste već isprobali različite kombinacije i zaključili šta vam više odgovara.

Dodatna oprema

Naočare za sunce, znojnice za čelo, kačket… Ne bi bilo loše da nanesete kremu za sunčanje, ali ne previše zbog znoja. Ako pada kiša, trebaće vam i tanki vodootporni šuškavac. Neće vam biti problem da ga, ako kiša stane, skinete i zavežete oko struka, samo u tom slučaju morate voditi računa gdje vam je zakačen startni broj.

Pratite vremensku prognozu

Veoma je važno da pratite vremenski prognozu bar 10ak dana prije trke. Ipak uzmite u obzir da je vrijeme promjenljivo, a prognoza neprecizna. Zbog toga se pripremite za više varijanti. Nema ništa gore nego da se probudite na dan trke i tražite majicu dugih rukava ili otputujete na trku u drugi grad i ne ponesete više kombinacija za različite vremenske uslove.

Ništa novo na dan trke

Može djelovati vrlo primamljivo da na dan trke obučete novu majicu ili helanke i obujete nove patike. To nikako ne bi trebalo da radite, jer nikad ne znate da li će vas izgrebati, nažuljati… Najbolje je da u opremi koju planirate na dan trke trčite treninge dužine.

Pod “ništa novo na dan trke” spada i deterdžent za veš, jer se može desiti da, ukoliko imate osjetljivu kožu, dobijete osip.

Nešto što donosi sreću

Trkači često imaju nešto što misle da im donosi sreću – čarape, grudnjak, veš… ako ste sujevjerni, zašto se ne držati toga, bar ste sigurni da vam odgovara.

Slojevito

Na startu može da bude fenomenalnih 10 stepeni, ali kako trka odmiče i temperatura raste (a i više ste zagrijani). Ukoliko se obučete slojevito, moći ćete da se riješite viška tokom trke. U svakom slučaju, kada birate opremu, vodite se onim kakva će temperatura biti na kraju, ne na početku trke.

U redu je da želite dobro da izgledate

Postoje dvije vrste trkača: oni kojima je outfit bitan i oni kojima nije.

Nekima je bitnija funkcionalnost, dok neki vole da su njihove kombinacije uvijek drugačije i originalne.

Preporuka je da isplanirate nekoliko kombinacija prije trke, a onda jutro pred početak odlučite šta oblačite. Ne zaboravite da vrijeme za koje ćete istrčati može i te kako da zavisi od toga šta imate na sebi. Patike koje žuljaju, majica koja grebe, grudnjak od kog ne možete da dišete…  Sve to može da vas uspori i ostavi žuljeve i ogrebotine koji će vam smetati i tokom oporavka.

Ukoliko slijedili ove osnovne smjernice sigurni smo da ćete na dan trke biti spremni i sa odgovarajućim outfitom, a zanimljivu, udobnu i kvalitetnu kombinaciju koja će biti dobitna na vašoj sljedećoj trci možete odabrati i na online shopu Sport Vision-a ili u nekoj od njihovih radnji.

Vaši komentari

Banner