RAMSKI POLUMARATON: Brza trka sa fantastičnim prizorima duž cijele trase

Trkački pokret koji se omasovljuje posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini zahvatio je sve krajeve naše zemlje i sve je više gradova i mjesta koji imaju rekreativni pokret, klub, trku ili školu trčanja.

18482
Banner

Moje trčanje – www.trcanje.net

Isti trend nije zaobišao ni Prozor – Ramu gdje je mala zajednica od nekoliko trkača posljednje dvije godine bila posebno aktivna i gostovala na brojnim utrkama u regiji ali i šire. Ove godine odlučili su se na korak dalje i okupljeni oko SRU Rama u Srcu započeli su organizaciju 1. Ramskog polumaratona koji će se održati 2. septembra 2018. godine u 16 sati.

Prijave su sa današnjim danom otvorene, a osim polumaratona, možete prijaviti i svoju ekipu za štafetni polumaraton.

Ideja o prvom polumaratonu sa „najljepšim pogledom“ duž cijele trase, tinja od prošle godine, i organizatori su pomno pripremali teren i slagali kockice da ova trka svoje prvo izdanje dobije u 2018. godini.

– Već od prošle godine razgovaramo o toj ideji. Kako smo zavoljeli trčanje i sudjelujemo na skoro svakoj utrci, postavili smo sebi pitanje: Zašto Prozor – Rama ne bi imala jednu takvu utrku? Znamo da je to velik i odgovoran posao, da traži puno vremena i truda. Željeli smo našem mjestu priuštiti jedan lijepi sportski događaj, a trkačima utrku u koju će se sigurno zaljubiti, objašnjava za www.trcanje.net Franjo Banušić, predsjednik SRU Rama u srcu.

Franjo Banušić

Kada vam neko spomene Prozor – Ramu zasigurno je većini prva asocijacija i pomisao prelijepo Ramsko jezero, i upravo ono će činiti posebnost ovog polumaratona i nezaboravne trenutke sa prelijepe trase trke u neposrednoj blizini ovog jezera.

– Ramski polumaraton je trka koja pruža najljepši pogled svih 21,098 km na Ramsko jezero koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Utrka je zamišljena tako da bude najbrži polumaraton u BiH i regiji, zato što je start na 800 metara nadmorske visine, tako da se lagano spuštate 17 km, nakon čega slijedi jedan blagi uspon od 400 metara nakon kojeg ponovo slijedi ravni dio trke sa ciljem na poluotoku Šćitu. Također, moram naglasiti da smo poslali i zahtjev za certificiranje za IAAF/AIMS cetifikat, čime bi ova utrka bila uz Sarajevski, Banjalučki i Cazinski polumaraton kao jedine polumaratonske dionice službeno premjerene u BiH, kaže Banušić.

Iz svega navedenog se da zaključiti kako ovaj sportski projekt ima predispozicije i za razvoj turizma ovog kraja, na što organizatori i ciljaju, kao i na veći razvoj rekretivnog trčanja u tom dijelu naše zemlje.

– Sama utrka će sigurno doprinijeti razvoju turizma, jer Rama stvarno ima šta ponuditi. Planovi za budućnost su veliki, pokušat ćemo sa općinom Prozor – Rama organizirati školu trčanja za mlađe i starije uzraste. Trčanje ne zahtjeva puno, a daje mnogo, završava Banušić.

Prijaviti se možete na sljedećim linkovima: POLUMARATON, ŠTAFETA.

Raspis 1. Ramskog polumaratona:

Prijava je pravovaljana nakon uplate startnine.

Utrka polumaratona je limitirana na 300 sudionika. Organizator će po prijavi tolikog broja natjecatelja zatvoriti prijave i prije naznačenih rokova.

Startnina:

Polumaraton 21,098 m:
od 1. 7. 2018. – do 20. 8. 2018. – 40 KM

Štafetni polumaraton 21,098m:
od 1. 7. 2018. – do 20. 8. 2018. – 100 KM

(prijava od 20.8.2018 -2.9. 2018. izuzetno je moguća uz najavu i odobrenje organizatora i u tom slučaju se dobiva samo startni broj)

Startni paket:

Startnina obuhvaća:
*unikatnu dizajnersku finišersku medalju,
*kvalitetnu majicu s logom utrke,
*okrjepu,
*ručak nakon utrke,
*medicinsku skrb,
*elektronsko mjerenje vremena.

Uplata startnine:

Uplatu možete izvršiti:
Uplatom na račun
SPORTSKO REKREACIJSKA UDRUGA RAMA U SRCU
Šćit bb 88440 Prozor – Rama
Žiro račun: 3060002941956620 Addiko Bank d.d.
Opis plaćanja: Uplata za utrku (koju ste prijavili) + Ime i prezime za koga uplaćujete (navesti sve osobe ako uplaćujete startninu za štafetnu utrku)

Duljina staze:

polumaraton: 21,098 km
štafetni polumaraton 7 km + 7 km + 7,098 km =21,098 km

Svi trkači dužni su doći do 14:00 sati na poluotok Šćit, odakle će biti odvezeni na start utrke. Start utrke je sa Orašca, a cilj je na poluotoku Šćitu, uz kontrolnu točku na poluotoku Matkovići.

Start utrke je u 16:00 sati na Orašcu. Laganim spuštanjem oko Ramskog jezera prolazi se kroz sela Vlake, Varvara, Rumboci, Jaklići, Matkovići, Ripci, a cilj je na Šćitu.

Trasa staze je ravna sa stalnim laganim padom od starta sve do 17. km. Poslije 17. km slijedi blagi uspon od 400 metara, nakon kojega ostatak utrke ide ravnom trasom sa blagim padom.

Start utrke nalazi se na Orašcu u blizini crkve sv. Nikole Tavelića, a cilj je na poluotoku Šćitu, promet je u potpunosti obustavljen, staza je pod nadzorom volontera i policije.

Štafetni polumaraton starta u isto vrijeme kao i polumaraton. Prva izmjena nalazi se na 7. km staze, druga na 14. km. Autobus kupi trkače koji su završili svoju dionicu i vozi ih u ciljnu ravninu.

Duž staze su postavljene okrjepne stanice.
Strogo je zabranjeno praćenje trkača (automobilom, biciklom, motorom), svaki trkač sa takvom pratnjom biti će diskvalificiran.

Pravo nastupa:

Na polumaratonu smiju nastupiti svi koji na dan utrke imaju navršenih 16 godina. Osobe mlađe od 16 godina, a koje na dan utrke imaju najmanje 14 godina, smiju nastupiti uz odobrenje roditelja i liječnika. Osobe mlađe od 14 godina ne smiju nastupiti na utrci polumaratona.
Na štafetnom polumaratonu smiju nastupiti svi koji na dan utrke imaju 14 godina. Prijavom na utrku natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti fotografije nastale za vrijeme, neposredno prije i poslije utrke za svoje interne potrebe i potrebe promocije događaja. Natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti njegove osobne podatke za internu komunikaciju i u promocijske svrhe organizatora.

Kategorije:

Nagrade za najbrže u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Najbrža muška, ženska i mješovita štafeta.
Najbrži RAMAC i najbrža RAMKINJA

Nagrade:

Novčane nagrade će se dodijeliti u slijedećim utrkama:
Polumaraton (M, Ž) 1-3 mjesta
1.mjesto 400 KM + medalja + pehar
2.mjesto 200 KM + medalja + pehar
3.mjesto 100 KM + medalja + pehar

Štafetni polumaraton
1.mjesto 300 KM + medalje + pehar
2.mjesto medalje
3. mjesto medalje

domaći RAMSKI polumaratonci (M, Ž)
1 mjesto 100 KM

Za navedene utrke podjela nagrada bit će na Šćitu.

Medicinska skrb:
Na trasi i u ciljnoj zoni osigurana je medicinska skrb. Svi natjecatelji u svim utrkama sudjeluju na osobnu odgovornost

Limit utrke:
Limit za utrku polumaratona i štafetnog polumaratona je 3:00 sata.

Preuzimanje startnih paketa:
Organizator će naknadno objaviti mjesto i vrijeme preuzimanja startnih paketa.

Mjerenje vremena:
Elektronskim načinom, sa jednokratnim čipovima ugrađenim u startni broj.

Smještaj:
Organizator će naknadno objaviti adrese i objekte za smještaj sudionika

Vaši komentari

Banner