12. SARAJEVSKI POLUMARATON (VIDEO): Oboreni rekordi; BiH ekipno druga na Balkanu; Nalićeva prva trka u BiH

Sarajevski polumaraton je još jednom potvrdio da trčanje u Bosni i Hercegovini postaje jako popularno, a po uzoru na svjetske i regionalne trendove.

2265

Moje trčanje – trcanje.net

Potvrda da trkačka zajednica raste je opet zabilježen rekordan broj trkača u Sarajevu, po navodima iz redova organizatora blizu 3.000 učesnika na tri trke (polumaraton, štafetni polumaraton i Fun Run) i to iz 45 zemalja svijeta.

Na desetine novih trka u BiH organizovanih kroz prethodne dvije godine i stalni rast broja učesnika su pokazatelj sve većeg zaokreta ljudi tome da urade nešto za svoje zdravlje i sami budu učesnici sportskih manifestacija umjesto pasivni posmatrači sa tribina sportskih borilišta. Kako se trend razvija, na ovakvim trkama uskoro će redovno biti više učesnika nego što je to gledaoca na utakmicama fudbalske Premijer lige.

– Prezadovoljni smo, dojmovi svih su odlični, uspjeli smo poboljšati još nekoliko važnih stvari za trkače kako bi im cijelo iskustvo učinili ljepšim. Trudim ćemo se da nam se vrate i iduće godine. Oboreno je nekoliko rekorda, jedan od njih se tiče ukupnog broja učesnika, drugi brojnosti učesnika iz BiH kojih je bilo preko 54 posto. Na prvom izdanju nije bilo ni 10 posto učesnika iz BiH, tako da nam je kao organizaciji koja radi prije svega na omasovljenju rekreativnog trčanja u BiH, to jedna od dražih stvari. Rekord je i da smo imali predstavnike iz 45 zemalja. Uspjeli smo i osigurati rast ukupnog broja učesnika iako je drastično porastao broj trka u BiH. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos da ovo bude ovako lijepa sportska manifestacija, rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo, koja je organizator Sarajevskog polumaratona.

Erol Mujanović

Prvaci BiH u polumaratonu su u Sarajevu postali Srđan Samardžić i Lucia Kimani. Vrijedi još izdvojiti uspjeh tandema Srđan Samardžić – Alija Imamović koji su osvojili ekipno drugo mjesto za BiH na Balkanskom prvenstvu.

– To nam je najveći uspjeh u karijerama. Ipak nije mala stvar biti drugi na Balkanu, izjavio je Samardžić.

On je bio pojedinačno šesti sa 1:11:13, a Imamović osmi sa 1:13:52.

U Sarajevu je prvi put nastupio Mirza Nalić kojeg smo zapazili u januaru 2017. godine kad je u Dubaiju kao predstavnik Švedske istrčao maraton za 2:29:06. Rođeni Srebreničanin je prošlog vikenda prvi put trčao neku trku u BiH. Bio je 11. sa 1:14:48.

– Prezadovoljan sam, organizatori su stvarno napravili dobru trku, a bilo je vrhunskih takmičara. Nadam se da će sljedeći put i rezultat biti bolji (lični rekord mu je 1:09, op.a.) jer sam sad došao poslije povrede koja me onemogućila da uradim zimske pripreme, rekao je Nalić.

On je već na SP-u na 100km u Svetom Martinu na Muri trebao biti pojačanje ultramaratonske reprezentacije BiH, ali je morao odgoditi nastup zbog povrede koljena koja ga je onemogućila da se potpuno spremi.

Mirza Nalić

Vaši komentari

Banner