NATAŠA KAURIN: Biti dio događaja kao što je UTMB je velika čast i zadovoljstvo

Nataša Kaurin je jedina žena iz BiH koja je učestvovala na najvećoj svjetskoj trci u planinskom trčanju Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB), koja je nedavno održana na Alpama.

2390

Moje trčanje – trcanje.net

Trka je startala u francuskom Chamonixu, a trasom dugom 170 kilometara, više od 10.000 takmičara trčalo je kroz očaravajuće planinske predjele Francuske, Italije i Švicarke.

Pred Natašom bio je izazov nekoliko različitih dionica, a ona je uspješno završila trku „OCC“ koja je duga 55 kilometara, s usponom od 3.500 metara.

Osam mjeseci priprema

Trčanje na velikoj nadmorskoj visini ovih dana zamijenila je odmorom na moru kako bi se što kvalitetnije pripremila za nove izazove.

– Idealan odmor poslije trke je ipak na 0 metara nadmorske visine, uz lagano trčanje, šetnju, vožnju kajaka i uživanje u septembarskom suncu, kaže Nataša i otkriva kako se utisci i emocije još uvijek slažu.

– Biti dio događaja kao što je UTMB je velika čast i zadovoljstvo. Sretna sam što sam uspješno završila trku za koju sam se pripremala osam mjeseci. Jednako sam sretna i ispunjena bila i kao navijač, naročito što sam naše trkače iz BiH i regiona mogla da pratim i bodrim tamo na licu mjesta. Energija koju osjećate tokom učešća u ovakvom događaju je jedinstvena, emocije su intenzivne, a atmosfera u Chamonixu je slika koja se pamti cijeli život, rezimira Nataša.

Zajedničkih 485 kilometara

Osim Nataše Kaurin, na najvećoj svjetskoj trci u planinskom trčanju, našu zemlju su predstavljala još tri takmičara: Mate Ćurić, Branislav Pavić i Benjamin Krnić. Na različitim dionicama, zajedno su istrčali nešto više od 485 kilometara.

Pavić je trčao centralnu trku, dugu 170 kilometara sa usponom od 10.000 metara koja je prolazila kroz sve tri države.

– Trebalo mi je tri godine da se ponovo prijavim na ovu trku. Prvi put, 2015. godine sam završio na 776. mjestu. Postavio sam sebi dva cilja. Primarni da uopće dođem do kraja, i drugi, da stazu pređem u što kraćem roku. Uspio sam i za nešto više od 30 sati sam kroz cilj prošao kao 131. takmičar. Ovo je bila i sjajna priprema za nastup za reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 24 sata te nastup na trail Svjetskom prvenstvu koja će biti održana naredne godine, kazao je Branislav Pavić.

Trail sve popularniji u BiH

Iz francuskog Chamonixa trke su startali još i Mate Ćurić, koji je trčao utrku „CCC“ dugu 100 kilometara i Benjamin Krnić koji je učestvovao na centralnoj trci.

Planinsko trčanje je sve popularnije u našoj zemlji i za očekivati je da će narednih godina broj učesnika iz naše zemlje na ovoj trci rasti. Bodovi potrebni za učešće mogu se prikupiti i na domaćim trkama što je sigurno prilika i motivacija više za domaće trkače koji imaju ambiciju da nastupe na UTMB, izjavio je Benjamin Krnić.

Vaši komentari

Banner