MIRZA NALIĆ: Veliko pojačanje bh. ultramaratonske reprezentacije

Prije nešto više od godinu dana predstavili smo na Moje trčanje – trcanje.net Mirzu Nalića, Srebreničanina sa adresom u Švedskoj, koji je početkom prošle godine u Dubaiju istrčao maraton za 2:29:06.

4958
Mirza Nalić
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Pola godine poslije toga je Nalić trčao i Stockholm Marathon, ali je nažalost morao odustati zbog povrede ahilove tetive koja ga je udaljila od trkačkog treninga na pola godine.

Ipak vratio se u izvrsnu formu i pokazao to 18. februara ove godine kad je u Oslu na trci od 50km osvojio 2. mjesto sa vremenom 3:10:07 (što je i novi bh. rekord na 50km).

– Imao sam probleme sa tetivom pola godine, sa treningom sam krenuo tek u decembru. Htio sam čisto vidjeti kako će biti, probati šta mogu napraviti na 50km, priča Mirza.

– Mislim da sam trebao imati rezultat ispod 3 sata. Vodio sam na toj trci od 3. minute, ali sam dobio grčeve zadnjih 8km. U posljednjih 400m sam izgubio trku. Odrazilo se to što u ovom periodu nisam imao dugih treninga.

Činjenica da je prošao na ovoj trci maraton za 2:34, dovoljno govori o nivou koji Nalić nagoviještava, ali od njega ono najbolje tek možemo očekivati. I to u dresu ultramaratonske reprezentacije Bosne i Hercegovine!

– Već nekoliko puta sam razgovarao sa vođom tima, Mirsadom Abdakovićem, u kontaktu smo još od mog maratona u Dubaiju. Uvijek mi je bila velika želja da predstavljam BiH i nadam se da ću to ove godine i raditi. Ne mogu biti ništa drugo nego Bosanac, moje je sve dole, kaže Mirza.

Nalić će biti adut BiH na septembarskom SP-u u Hrvatskoj na 100km. S njim i Mladenom Stevanovićem će BiH imati zaista jak tim koji će sigurno činiti još i vođa sastava Mirsad Abdaković te Rasim Junuzović.

– Drago mi je da će se vidjeti i BiH na toj ultramaratonskoj mapi. Nije bitno kakav ću ja rezultat napraviti, nego da BiH ostvari rezultat, ističe Nalić.

Da je jako ozbiljno shvatio obaveze koje ga očekuju u jesenjem dijelu sezone Mirza pokazuje i testnim trkama koje će uraditi prije SP-a. U planu mu je prvo trening maraton u Vasterasu 21. aprila, potom Stockholm maraton 2. juna i trka na 100km u Helsingborgu 5. jula.

– To će biti ujedno i prvenstvo Švedske tako da ću imati priliku oprobati se sa jakim trkačima. Među njima će biti i švedski rekorder Jonas Buud koji je 100km istrčao za 6:22.

Nalić je već u 150+ km trkačkom treningu i njegov fokus će ove godine biti priprema za SP u Hrvatskoj.

– Prioritet će mi biti priprema za 100km. Izgubit ću možda malo brzine, ali ću zato nastojati istrčati prijavljene maratone ispod 2:30. Najduže što sam dosad trčao je 50km tako da se želim prije SP-a oprobati na 100km da vidim kako ću proći. Uz dobar trening, sve se može, zaključio je Mirza Nalić.

Vaši komentari

Banner