IGMAN 10K (VIDEO): Duplo više učesnika je potvrda kvaliteta

Trka na 10 kilometara Igman – Veliko polje je prvenstveno zamišljena kao dio sarajevske Atletske rekreativne lige koju već treću sezonu organizuje AK Novi Grad Sarajevo, ali se brzo pretvorila u zanimljivo otvoreno takmičenje rekreativaca koje su pohodili i trkači van ARL.

2278
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Tako je jučer na Igmanu učestvovalo preko 230 trkača, što je gotovo dvostruko više nego na prethodnom izdanju održanom u maju ove godine.

Najbrži u muškoj konkurenciji je bio Samir Halilović, inače 2:47 maratonac iz Zagreba 2015. godine, sa ličnim rekordom od 32 minute na 10km. Na valovitoj olimpijskoj biatlonskoj stazi na Igmanu je 10K istrčao za 39:59.

– Staza jeste bila teška, ali je u svakom slučaju bilo prelijepo za trčanje. Čestitam organizatoru jer svaki put sve više ljudi dolazi na ova takmičenja, a što ukazuje i na dobru organizaciju i kvalitet, rekao je Halilović i našalio se na račun profi atletičara koji u ovom izdanju trke nisu imali pravo učešća:

– Želio bih da za sljedeći put pozovem i profesionalce da nam se pridruže. Ja sam čuo da su oni odustali kad su čuli koliko će biti jaka konkurencija. Ali evo pozivam ih, nek se okušaju pa ako su bolji, bolji su. U svakom slučaju čestitam svima i vidimo se sljedeće godine.

Pobjedu je kod žena odnijela Amela Trožić sa 44:41.

– Organizacijom trke sam prezadovoljna, a ovo je bila jedinstvena prilika da samo rekreativci učestvuju na ovakvom tipu trke. To je super jer možemo odmjeriti snage između sebe. Drugi put učestvujem i vidim da je sve bolja organizacija. Svaka čast za ARL, poručila je Trožić kojoj je ovo bio test u sklopu treninga za Ljubljanski maraton.

– Staza je poprilično zahtjevna s obzirom da poslije nizbrdice slijedi uzbrdica, i ako se zaletiš, kasnije je teško završiti trku. Ali to je jedan novi izazov i drugačija trka.

Bez predsjednika AK Novi Grad, Elmira Ćerimagića, sigurno se ne Igmanu ne bi okupilo toliko rekreativaca. Istakao je da je zadovoljan protekom takmičenja.

Zahvaljujemo se svim učesnicima koji su doprinijeli ovom događaju. Porast učesnika za duplo pokazuje da ova trka ima svoju snagu i potencijal. Imali smo do jučer još zahtjeva za startne pakete, međutim zbog situacije u kojoj se nalazi organizacija, nismo to smjeli dozvoliti. Hvala svima koji nam pomažu i čine da ARL bude mjesto gdje se postiže više, izjavio je Ćerimagić.

Vaši komentari

Banner