Najčešće greške u treningu

Trening proces može da bude veoma jednostavan. Ukoliko imate određeni cilj - trku ili povećanje kilometraže, onda stvari mogu da postanu malo komplikovanije.

4638
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ukoliko se tokom priprema za trku ili povećanje kilometraže/brzine na treninzima pridržavate određenog trening plana, može da se desi da počnete da pravite i neke greške koje će vas udaljiti od postavljenog cilja.

Trčanje samo na prijatnom tempu

Ako trenirate redovno duže vrijeme i ne postajete brži, razlog može biti jednoličan trening program. Ukoliko trčite samo da biste trčali, onda je tempo u kome ste u takozvanoj zoni komfora u redu. Ali ukoliko želite da pomjerite svoje granice, potrebne su varijacije u treningu. Tijelo treba pomjeriti iz zone komfora. Ukoliko uvijek trčite jednim tempom na početku ćete napredovati, ali će tijelo ubrzo da se navikne. Možete začiniti svoj trening program fartlekom, treningom intervala, tempom ili brdskim treningom… tako će tijelo stalno imati nove izazove.

Više je bolje

Ovo je djelimično ispravno, ali nosi određeni rizik. Profesionalni trkači imaju 12 ili više treninga sedmično. Da bi došli do toga potrebne su godine intenzivnih treninga kojima se grade snaga i izdržljivost. Početnici često prebrzo povećavaju intenzitet treninga, iz dana u dan, pogotovo kada odluče da trče maraton. Obzirom da kostima, ligamentima i zglobovima treba vremena da se naviknu na to, može doći do povreda. Bitno je dati sebi dovoljno vremena da se ispravno pripremite za trku. Povećavajte trening postepeno i u skladu sa svojim nivoom kondicije, da bi izbjegli pretreniranost i povrede.

Pogrešne ambicije sedam dana prije trke

Nedeljama ste vrijedno trenirali za određenu trku, a onda na startnoj liniji imate osjećaj da niste spremni? Ovo je vezano za pogrešne ambicije u sedmici prije trke, kada najjače treninge odradite baš u ovom periodu. Ovo je vrijeme za tapering koji podrazumijeva smanjenje količine treninga za 30 do 50%, zavisno od toga koliko dugo trenirate i dužine trke za koju se spremate. Trebalo bi izbjegavati trening snage i uvođenje novih vježbi posljednjih dana pred trku. Umor ili upala mišića mogu da vas spriječe u ostvarenju cilja na trci.

Intenzivni trening bez zagrijavanja

Nažalost, pozitivni efekti zagrijavanja su često podcijenjeni. U suštini, pravilno zagrijavanje može da vam pomogne da istrčite svoje najbolje vrijeme, i trebalo bi da bude sastavni dio svakog treninga. Dobro zagrijavanje smanjuje rizik od povreda, posebno kod naglih i eksplozivnih pokreta, jer zahtijevaju veliku fleksibilnost mišića.

Izbjegavanje cross treninga

Mnoge trkačke povrede su rezultat nerazvijenosti leđnih i stomačnih mišića. Zbog toga trkači treba da uključe i vježbe za ove dijelove tijela. Jak trup ne pomaže samo da bolje trčite, već eliminiše suvišne pokrete, stabilizuje kičmu i prevenira povrede.

Vaši komentari

Banner