JAHORINA ULTRA TRAIL: Otvorene prijave za jubilarno 5. izdanje

Posljednji vikend jula je tradicionalno rezervisan za Jahorina Ultra Trail. Riječ je o prvom bh. takmičenju u trail trčanju čije će se peto, jubilarno izdanje održati 26.- 28. 7. 2019. godine.

1616
Foto: Jadran Čilić
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Stazama koje povezuju Jahorinu s Ravnom planinom, Romanijom i Trebevićem možete trčati četiri trke različite dužine: Mini, Midi, Maxi i Ultra Trail.

Staze su navigirane najljepšim dijelovima ovih planina i povezuju atrakcije poput ski staza na Jahorini, uskotračne pruge, via ferate i Novakove pećine na Romaniji, izvora i kanjona Miljacke, bob staze i grebena na Trebeviću, pa čak i Baščaršiju. Osim prirodnog, kulturnog i istorijskog, JUT promoviše bogato olimpijsko naslijeđe sarajevske regije zbog čega je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine specijalni partner projekta i ove godine.

Šta nudi Jahorina Ultra Trail

Startni, odnosno ciljni prostor je izmješten na najljepši dio Jahorine – Rajsku dolinu, zbog čega su dvije trke (Mini i Midi) produžene za par kilometara. Mini Trail je 17 km duga staza, idealna za brze trkače, ali i za početnike u trail trčanju, a novost je da i ona sad nosi jedan ITRA bod.Takođe, godinama je trkači kombinuju na način da u subotu trče Midi Trail, a zatim u nedjelju Mini Trail što im dođe kao fantastičan back-to-back trening ili racing jer je bilo i onih koji su se poput srbijanske trkačice Aleksandre Burkanović, hrvatskog trkača Ante Živkovića ili Makedonca Marjana Boneva peli na pobjedničko postolje obje trke.

Midi Trail od ove godine dug 38 km je prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kog će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti. Njegovi finišeri dobijaju 2 ITRA boda. Konačno je i Midi Trail koji startuje na Baščaršiji u Sarajevu dobio rutu koja vodi na vrh Jahorine tako da će od ove godine učesnici sve četiri trke moći uživati u pogledima s Ogorjelice i trčati Golom Jahorinom. Maxi dug 69 km (3 ITRA boda) je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format ultre jer nema mnogo uspona i nije preteška. Ultra (4 ITRA boda) je za iskusne trail trkače, a dužinom od 101 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke.

Jedinstvena prilika da trčite Trebevićkom bob stazom

Direktorka trke Sanja Kavaz, kroz organizaciju takmičenja i saradnju s medijima radi jako puno na promociji ne samo JUT-a nego i razvoju ovog relativno novog sporta te ističe.

– Postali smo nekakva lokomotiva za dalji razvoj trail trčanja u Bosni i Hercegovini. Ove godine okupljeni u udruženje Balkana Outdoor radimo na pripremi petog izdanja JUT-a i želimo najboljom i najmasovnijom trkom do sada obilježiti naš prvi mali jubilej. Prošle godine smo imali preko 470 učesnika iz 29 zemalja što pokazuje da smo na pravom putu da našu trku svrstamo među najatraktivnije događaje ove vrste u regionu. Napravili smo koncept koji se sviđa našim trkačima jer im dajemo priliku da dožive Jahorinu u njenom punom raskošu ljeti, upoznaju ljepote još tri planine, trče bob stazom na Trebeviću što je naš najveći adut jer tako nešto trkači nemaju priliku doživjeti nigdje u svijetu. Tri naše staze prolaze grebenom i vrhom Trebevića pa učesnici s vrha mogu da sagledaju cijelu Sarajevsku kotlinu zajedno s okolnim planinama, a oni koji trče Midi Trail i da upoznaju Baščaršiju i protrče pored dragulja graditeljskog naslijeđa poput Sebilja, Vijećnice, Kozje ćuprije.

Zašto trkači vole JUT

Sve učesnike JUT-a očekuje startni paket u kom osim kvalitetne tehničke majice, dobijaju vrijedan poklon organizatora, vaučere za Jelen pivo i finišerski ručak u cilju, a od domaćina manifestacije Olimpijskog centra Jahorina gratis vožnju šestosjedom do vrha Ogorjelica.

Više informacija o samom događaju i link za prijave možete naći na zvaničnoj stranici trke.

Foto: Jadran Čilić

Vaši komentari

Banner