MOSTAR RUN WEEKEND: Manifestacija će spojiti sportski, turistički, humanitarni i edukativni karakter

Predstojećih petka i subote je na rasporedu treće izdanje Mostar Run Weekenda, sportske manifestacije unutar koje je središnji događaj Mostarski polumaraton koji se trči u subotu od 9 sati ulicama grada Mostara.

2184
Franjo Lovrić, Edis Mušić, Ljubo Bešlić

Piše: Ersan Bijedić

U sklopu projekta će biti održane tri utrke, polumaraton kao glavni događaj (distanca na 21.097,5 metara), Humanitarna utrka građana u dužini od cca 4 kilometra, kao i utrka za djecu u dužini od 1 kilometar.

Smisao svog naziva, mostarskog trkačkog vikenda, upotpunjuje trkačka konferencija “How To Run” koja će biti održana dan prije same utrke, u petak (18 sati) u kongresnoj dvorani hotela Mepas.

– Organizacija ovog događaja je na ponos Mostara i cijele Hercegovine. To nije samo sportski događaj nego ima i edukativni karakter zbog Run konferencije (specijalizirana konferencija o trčanju sa širim spektrom tema o trčanju), a osim toga je i turistički događaj jer nam na polumaraton dolazi 600 trkača iz 15-tak zemalja svijeta. Velika većina njih su rekreativni trkači koji žele obići grad. Potrudili smo se i da ruta utrke prolazi pored gradskih znamenitosti, rekao je dr. sc. Franjo Lovrić, predsjednik Organizacijskog odbora utrke.

Događaj ima i humanitarni karakter pa će sredstva od kotizacija s humanitarne utrke na 4km ići za pomoć radu udruge dijabetičara HNŽ, Insula.

– Imamo 400 mališana prijavljenih na utrku od 1km i na to smo posebno ponosni. Nadamo se da ćemo im time probuditi ljubav prema bavljenju sportom i tjelesnom aktivnošću, kaže Lovrić.

Od atraktivnijih imena iz svijeta atletike na utrci u Mostaru će se u subotu pojaviti srpska olimpijka Olivera Jevtić, Kenijac Samuel Kiplimo, bh. olimpijka Lucia Kimani, zatim Robert Radojković, prethodne dvije godine drugoplasirani Alija Imamović, te Ante Živković, Ivan Bulić

Važna novost za trkače je da je staza Mostarskog polumaraton ove godine premjerena i certificirana od AIMS-a, odnosno Asocijacije međunarodnih maratona i utrka na duge staze.

Mušić: U subotu bez motornih vozila

Organizacija ovakvih događaja nije jednostavna i zahtjeva veliki broj volontera, redara, angažman policije, ali i razumijevanje građana.

– U osiguranju utrke će sudjelovati gotovo kompletno naše ljudstvo, oko 100 službenika će biti na terenu kako bi ovaj događaj protekao bez problema. Očekuje nas vrlo zahtjevno osiguranje i ovim putem bih apelirao na građane Mostara da ne koriste svoja motorna vozila u periodu od 9 do 12 sati u subotu jer ćemo u tom periodu vršiti blokade određenih prometnica i preusmjeravati promet. Hvala organizatorima što su angažirali veći broj redara koji će nam pomoći u osiguravanju događaja, rekao je Edis Mušić, predstavnik Policijske uprave Mostara.

Bešlić: Prilika da istestiramo zdravlje

Podrška ovom sportskom događaju je i mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić.

– To je lijepa prilika našim sugrađanima da istestiraju svoje zdravlje. Svjedoci smo izazova u 21. stoljeću jer se manje krećemo, sve više sjedimo, a čime uništavamo naše zdravlje. Ovo je jedna od aktivnosti koja nas može pokrenuti, a s kojom ćemo isto tako simbolički preko svih mostova povezati sve stanovnike našeg grada. To je sportska manifestacija za koju želimo da preraste u što veću turističku jer želimo drugima pokazati svoj grad, izjavio je Bešlić.

Vaši komentari

Banner