Za i protiv negativnog splita

Trčati negativan split na treningu je efikasan način da izgradite aerobnu bazu i mentalnu snagu koja vam je potrebna u finišu duge trke. Da li je ova strategija pejsovanja dobra ili loša na dan trke, mišljenja su podijeljena.

4001
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Najjednostavnija definicija negativnog splita je da je to trčanje druge polovine duge trke/treninga brže od prve.

To može biti brže jednu sekundu ili deset minuta, ali je cilj da je tempo posljednjeg kilometra bolji od prvog.

Koristeći ovu taktiku na treningu kasnije možete imati mnoge koristi. Kada trčite dužinu, pomaže vam da nađete pravi tempo, jer ako počnete prebrzo, nećete moći da držite taj tempo do kraja. Pomoći će vam da postavite realan cilj za trku.

Strategija je dobra i za tempo trening srednje dužine kada morate malo jače trenirati. Ovaj mentalni benefit se takođe može vježbati ako na kraju dugog trčanja istrčite sprint.

Dakle nema sumnje da je negativan split koristan alat za trening, ali šta je sa trkama? Tu su mišljenja podijeljena.

Mit o negativnom splitu

Zastupnici teze je da je negativan split odličan za trening smatraju da je to odličan način da se pronađe odgovarajući tempo. Obično svi krenemo prebrzo, pa se trening može smatrati savršenim kada naučimo da krenemo umjereno.

Međutim, ne preporučuju ga na trci jer onda vrijeme, uložen napor i brzina ostaju zapostavljeni.

Umjesto postizanja stabilnog tempa sa povremenim povećanjem napora oni preporučuju na trkama trčanje uz stalan povećan napor, ali ističu da to nije isto što i stabilni ritam srca.

Ako ste dobro spremni za trku, tehnički trebalo bi da imate uzlaznu liniju ritma srca – postepeni rast ritma na početku, zatim ravan ritam na sredini i opet ubrzanje u zadnjoj četvrtini trke.

Magija negativnog splita

Na drugoj strani su oni koji zastupaju tezu “kreni sporo, završi brzo”.

Ako krenete sporije to znači manje rizika u drugoj polovini duge trke, jer se čuva energija. Bolovi dođu kasnije kada trkač treba da trži tempo ili ga pojačava. Za to je potrebna mentalna snaga, ali je dobra taktika za one koji vole izazov.

Dobro kod negativnog splita je i preticanje trkača u drugoj polovini trke, pogotovo onih koji su vas zaobišli na početku.

Da bi ovo funkcionisalo, trebalo bi da imate realna očekivanja kakvo vrijeme trke očekujete. Ako postavite nerealan tempo, neće vam pomoći ni mentalna snaga. Za negativan split su najbitniji prvi kilometri, kad se ne treba precjeniti.

Nema uspjeha bez rada

Najbitnije je  vježbanje izabrane strategije na treningu, što će pomoći da postavite realna očekivanja i naučite kako tijelo reaguje – bilo da je u pitanju kasnije ubrzavanje ili brzi tempo na početku.

Vaši komentari

Banner