RECENZIJA: adidas UltraBOOST za bolju amortizaciju, komfor i efikasnije trčanje

Kao jedna od vodećih svjetskih kompanija u proizvodnji sportske opreme adidas osluškuje potrebe trkača i prilagođava modele svojih patika na osnovu istraživanja njihovih dosadašnjih želja.

4058
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner
Banner

Testira i piše: Ersan Bijedić

Tako su i nove adidas UltraBOOST (Kod proizvođača: F35233) patike za trčanje dizajnirane u skladu sa zahtjevima trkača, a lično sam imao priliku isprobati ih i osjetiti udare “povratne energije” BOOST tehnologije kojom se adidas ponosi.

Moj glavni test patika bio je Mostarski polumaraton (23. marta), ali već prvi trening u njima je u stvari puno toga pokazao. Najjednostavnije rečeno, patike su odmah “legle” tako da se nisam nimalo dvoumio da li ih koristiti za polumaraton iako sam imao pozadinu od ukupno samo dva kraća treninga u njima (podsjećam na preporuke da se na trke ne ide u novim, nerazgaženim patikama – trebalo bi preći cca 80km). Ipak ovdje nije bilo dvojbe već poslije uvodnih kilometara prvog treninga jer je udobnost patike odmah pružila svu potrebnu sigurnost u ispravnost te odluke. Trka je pokazala da je to bilo s pravom.

adidas UltraBOOST test: Mostarski polumaraton (23. 3.)

adidas je od 2015. godine sa prvim UltraBoost modelom redefinisao trkačku industriju, a otad je napravio niz izmjena kojima je dodatno poboljšao ovu, zbog svog vrhunskog komfora i dizajna, vrlo popularnu patiku.

Udobnost

Možda prva stvar koju ćete uočiti je neuobičajen, rastezljiv gornji dio patike ispleten u jednom dijelu (Primeknit tehnologija) te prilagođen različitim stopalima, ali i promjenama oblika stopala tokom trčanja. Jednaku fleksibilnost ima i vrh patike kako bi se ugodilo različitoj dužini prstiju trkača. Upravo to je osiguralo da moj prvi trening u njima bude ugodan, i ojača samopouzdanje za nastupom na trci netom po preuzimanju modela.

Gornji dio patike je jako prozračan, ne dozvoljava bilo kakvu iritaciju (ključni razlog zbog kojeg obično trke ne trčimo u novim patikama), odnosno formiranje plikova koji mogu pokvariti kompletan trkački doživljaj. Vrlo važna stavka je da sa UltraBOOST patikama možete biti bez brige po tom pitanju. Gornjište se prilagođava svakom trenutnom obliku stopala, a u isto vrijeme ga osigurava u stabilnom potpornom kavezu ne dozvoljavajući nikakvo proklizavanje. Jednako je i sa pozadinom, odnosno Ahilovom tetivom koja prirodno prianja uz patiku, a u isto vrijeme ima sigurnu potporu. UltraBOOST definitivno pruža osjećaj udobnosti, prozračnosti i podrške stopalu.

Srednji đon

Posebnost adidas UltraBOOST modela je upravo u srednjem đonu koji ublažava udarce od tlo, a što može biti ključno u dugoprugaškom treningu koji se svodi na stotine istrčanih kilometara mjesečno. Bolje očuvani zglobovi su svakako cilj svakog trkača. BOOST tehnologija sadrži kapsule sačinjene od razvučenog termoplastičnog poliuretana, koje su međusobno spojene pomoću pare i pritiska. Ova struktura BOOST tehnologije omogućava svakoj kapsuli da skladišti i oslobađa energiju efikasnije od bilo koje druge pjene. To omogućuje bolju amortizaciju udaraca o tlo, veću ekonomičnost trčanja i značajniji povrat energije u dodiru sa tlom.

Stretchweb tehnologija

Stretchweb tehnologija omogućuje stopalima trkača da se kreću prirodno i bez ograničenja. Odnosi se na vanjski đon izrađen od Continental gume. Naslanja se na BOOST srednji đon i ima funkciju pružanja dodatne fleksibilnosti pri trčanju. Odlično se “lijepi” za različite površine, a isprobao sam je ne samo na različitim terenima, nego i po mokrom i suhom jer je jedna od uloga mrežastog Stretchweb đona upravo u tome da trkača osigura u različitim klimatskim prilikama.

Nedavno mi se na trci u Splitu dva puta desilo da popuste vezice patike što je jako iritantno kad juriš rezultat. Bez duplog čvora nema sigurnosti. Međutim vezice UltraBOOST modela se tako “zaključaju” da na treningu za tim sigurno nema potrebe. Na trci ipak vežite dupli čvor, što je sigurno – sigurno je. Pri tome UltraBOOST ne vežite tako čvrsto kako ste navikli druge patike jer pleteni dio se potpuno prilagođava stopalu pa ovdje pretjerano povlačenje vezica može imati samo kontra efekt, odnosno žuljati na tom dijelu.

Izdržljivost

Sama činjenica da sam tekst pisao poslije testa patike u četiri treninga i jednoj trci znači da ne mogu govoriti o izdržljivosti konkretnog modela. Lično međutim ne sumnjam u njenu dugovječnost jer je moj najizdržljiviji korišteni model adidas Supernova Glide BOOST 8 (prešao sam u njima rekordnih 3.638km i ne namjeravam ih još penzionisati), također patika koja “živi” na BOOST tehnologiji. Napominjem tu da je proizvođač radio na tome da pjenu u novom UltraBOOST modelu učini gušćom.

Za kompletniju sliku ipak sam tražio izjavu kolege trkača Borisa Blaževića koji UltraBOOST model koristi već sedmi mjesec, a također je u njima istrčao i Mostarski polumaraton.

– Kroz već sedmi mjesec korištenja adidas UltraBOOST patike nisu pokazale gotovo nikakve tragove korištenja. Primeknit površina, za koju bi se očekivalo da će zbog svoje mekane strukture nalik materijalu čarape biti osjetljiva na oštećenja, ista je kao i prvoga dana. Bijela BOOST potplata nakon čišćenja i održavanja zadržala je svoju prepoznatljivu bijelu boju i čini se da nije osjetljiva na promjenu boje. Continental guma koja sprječava kontakt BOOST materijala i asfalta nije se previše potrošila, i dalje pruža jako dobar grip za podlogu, iako je ovaj par UltraBOOST patika korišten ne samo na asfaltu, nego i na nekim grubljim podlogama. Patike nakon 6 mjeseci korištenja pružaju i dalje vrhunske performanse u svijetu trčanja kao i prvoga dana, ali se nakon ovog perioda i dalje mogu nositi ležerno u slobodno vrijeme kao jako atraktivne patike, rekao je Blažević.

Zaključak

adidas UltraBOOST zaslužuje pohvale za svoj izgled, amortizaciju udaraca, izdržljivost i efikasnije trčanje zbog njegovog srednjeg đona i efekta “povratne energije”. Posebno izdvajam udobnost koju pruža tokom aktivnosti. Apsolutno je patika za cestovno trčanje, ne samo trening, nego i trke jer je sa 295g težine (manje nego raniji modeli) dovoljno lagana za utrkivanje.

Istina, prva odrednica u shoppingu jednog prosječnog bh. trkača je vrlo često ograničavajuća platežna moć. Međutim, oni koji se odluče za adidas UltraBOOST, zbog njegovog sveukupnog kvaliteta sigurno kasnije neće doći u poziciju da kažu kako se nije radilo o vrijednom ulaganju.

adidas UltraBOOST patike za trčanje, koje imaju cilj da nepogrješivom udobnošću i apsolutnom efikasnošću trkačima pruže neophodnu snagu i samopouzdanje, dostupne su u Sport Vision radnji u Banjaluci (Delta Planet) kao i u online prodavnici.

Vaši komentari

Banner