Podignite energiju poslije jela

Ako ste od onih koji treninge planiraju popodne, par sati nakon ručka “kad se sve slegne” može vam se desiti iznenadni pad energije, pa zbog umora koji osjetite teže odradite trening, ili ga čak i odgodite.

1924
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Cijelo jutro se radujete ukusnom ručku i treningu nakon toga, na kojem ćete utrošiti unesene kalorije.

Međutim, par sati nakon jela, kada bi trebao početi planirani trening, odjednom se osjećate slomljeno.

Šta se dešava u tijelu?

Nakon što jedete, počinje proces varenja: krv odlazi u stomak i utroba se širi. Uporedo se smanjuje dotok kiseonika do mozga. Ovo se manifestuje kao umor.

Šta jedete, takođe utiče na to kako se osjećate: ako jedete hranu bogatu šećerom i prostim ugljenim hidratima, tijelo oslobađa više insulina. To je hormon koji obara nivo šećera u krvi. Pri tom osjećate umor, pad energije i koncentracije. I želite još šećera. Dakle, ako želite da tokom dana budete aktivniji i trening odradite bez problema, redukujte unos šećera.

Ključ je u doručku

Redovan doručak pola sata nakon što ustanete učiniće da nestanu napadi gladi tokom dana (od kojih takođe možete da osjećate umor), a i manje ćete biti gladni za ručak.

Bitna je hidratacija

Prejeli ste se za ručak jer ste bili mnogo gladni? Budite oprezni – mnogi miješaju osjećaj gladi i žeđi. Pijte dovoljno vode i izbjegnite lažne napade gladi.

Vježbe pomažu

Svjež vazduh i trening na otvorenom obezbijedit će mozgu potreban kiseonik. Dakle, poslije jela otvorite prozor, a čim se ručak slegne i krenete sa treningom, brzo ćete se razbuditi.

Planirajte “kafe pauze”

Ako mislite da treba da popijete pet šolja kafe da se razbudite, sjetite se njemačke izreke “Viel hilft nicht immer viel” iliti “Mnogo ne pomaže mnogo”. Jedno piće sa kofeinom je u redu, jer stimuliše otpuštanje adrenalina. Ali više od toga imaće suprotan efekat – osjećat ćete se umorno.

Popodnevna dremka

Naravno, nemaju svi tu mogućnost da priušte sebi kratki “power nap” poslije ručka, a dovoljno je 10 do 20 minuta. Ovo je maksimalna dužina koliko možete da odspavate i probudite se svježi. Ako spavate duže, probudićete se umorniji nego što ste bili prije spavanja.

Ručajte

To što ste umorni poslije ručka ne znači da ne treba da jedete. Pojedite manje količine zdrave hrane i izbjegnite već pomenute šećere i loše ugljene hidrate. Držite se povrća, ribe ili posnog mesa.

Vaši komentari

Banner