Nauči izabrati patike za trčanje

Odlučili ste da se pripremate za svoj prvi polumaraton ili ste polumaratonac koji želi popraviti PB? Banjalučki polumaraton se bliži i sve više razmišljate o patikama u kojima ćete trčati...

15590
Banner

Pripremila: Ivana Jezildžić

Već smo više puta pisali o tome, ali kako je veoma bitno, podsjetićemo vas još jednom – nikada ne trčite trku u novim patikama!

Obzirom na to da je do Banjalučkog polumaratona ostalo još 6 sedmica, pravo je vrijeme da nabavite nove patike i naviknete se na njih do trke.

Izbor je zaista veliki i odabir patika za trčanje može biti vrlo zahtjevan zadatak, pa ćemo se potruditi da vam ga bar malo olakšamo.

Trčanje u pogrešnim patikama može da završi totalnom katastrofom. Loš izbor neće samo uzrokovati žuljeve, već i bolove u stopalima, koljenu, leđima, upalu Ahilove tetive…

Za početak, trebate odgovoriti na nekoliko pitanja:

Po kakvoj podlozi ćete trčati?

Ako najveći broj treninga trčite po asfaltu, onda vam trebaju patike za cestovno trčanje. To su patike čiji đon obezbjeđuje dobru apsorpciju udara i smanjuje rizik od povreda.

Ukoliko trčite po mekanoj podlozi onda vam trebaju patike za trail sa dubokom šarom na đonu i sa potporom za članak. Ipak, uzmite u obzir da bi ovakve patike bile vrlo neudobne za trčanje po betonu.

Da li ste radili analizu stopala?

Ako imate priliku, bilo bi dobro da je uradite. Tako ćete znati kako se vaše stopalo spušta, tj. dodiruje tlo dok trčite.

Ukoliko nemate priliku da vam stručno lice provjeri način gaženja, to možete provjeriti na đonovima starih patika – u zavisnosti gdje su vam se najviše izlizale – neutralni trkači će najprije izlizati sredinu đona, pronatori unutrašnji dio, a supinatori spoljašnji.

Kada znate kakvo vam je stopalo, lakše će vam biti da odaberete prave patike – ukoliko je normalno, onda vam trebaju tzv stability patike; ukoliko imate visok svod, taj oblik pronacije se zove supinator i zahtjeva “support” model patika, a trkači sa ravnim tabanima su pronatori, njima je potrebna “motion control” patika.

U kakvim čarapama trčite?

Debljina čarapa igra bitnu ulogu u tome kakav je osjećaj u patikama i kako vam odgovaraju, naročito kada se stopalo proširi od toplote. Uvijek probajte patike u čarapama u kojima namjeravate i da trčite.

Ne bi bilo loše da nabavite specijalizovane čarape za trčanje od tzv funkcionalnih materijala koje imaju dodatnu potporu na stopalima.

Nikada ne nosite pamučne čarape, naročito na treninzima dužine ili na trci. Pamuk upija tečnost, a kada se u obzir uzme toplota i trenje tokom trčanja sasvim sigurno ćete završiti sa žuljevima.

Čarapa uvijek treba da bude dublja od patike, inače će spadati.

Koliko dugo ćete trčati?

Patike za polumaraton se razlikuju od onih za trku na 5 km. Duže distance zahtjevaju mekše i deblje đonove i fleksibilnije patike.

Koliko ste teški?

Pri odabiru patika u obzir morate uzeti i svoju težinu. Što ste teži, veći je udar stopala na podlogu, tako da će vam trebati dodatna podrška.

Osim odgovora na ova pitanja, pomoći će vam i neke cake koje iskusni trkači koriste kada probaju nove patike.

Kako probati patike?

Patike bi trebalo probati popodne, jer su tada stopala već umorna i otekla, pa nećete doći u situaciju da kupite male patike, a ne bi bilo loše ni da ih probate odmah poslije trčanja. Ukoliko imate ortopedske uloške, obavezno ih ponesite kada kupujete patike, jer će vam trebati veći broj.

Birajte patiku koja vam je udobna, ukoliko osjetite bilo kakvo bockanje, grebanje, sitne smetnje…  znači da vam ne odgovara, jer dok trčite, svaka sitnica će postati mnogo neprijatnija.

Patika bi trebalo da bude za pola broja veća, što znači da kada je obujete između pete i patike može da stane prst.

Nemojte da vas zavara dizajn ili boja patika, i da to bude jedini kriterijum kojim ćete se voditi. Bitno je da kupite udobnu patiku za trčanje u kojoj ćete provesti mnogo vremena i proliti mnogo znoja.

Iako vam se čini za neki model da je to to – isprobajte još neke.

Najbolje Nike patike i kako izabrati pravu

Nike je najinovativniji brend kada su u pitanju patike za trčanje. Dok se sa jedne strane drže provjerenih popularnih modela  (Nike Pegasus ima istoriju dugu 30 godina), sa druge strane konstatno predstavljaju nove tehnologije, a sa njima i nove modele.

Oduzelo bi nam mnogo prostora kada bi analizirali svaki od modela iz njihove ponude, koje možete pronaći u Sport Vision radnjama (ili online shopu), ali osim već pomenutog klasika Pegasusa, evo još par modela sa kojima definitivno nećete pogriješiti. Čak i oni trkači kojima je osim stabilnosti i udobnosti bitan i izgled patike, sa Nike-om neće imati problema kada traže željenu boju ili dizajn.

Nike Flyknit

Ubrzo po predstavljanju postao je jedna od omiljenih trkačkih patika. Lagana i udobna patika koja se pokazala kao odličan prelaz između Vomera i Pegasusa. Gornji sloj od Flyknit-a najbolje upotpunjava performanse kod ove patike, a potpuni osjećaj ćete steći tek kada ih probate.

Nike Air Zoom Pegasus 34

Pegasus 34 i njegova zimska verzija Air Zoom Pegasus 34 Shield se toliko visoko rangiraju među Nike-ovim modelima patika za trčanje da možemo reći da su kao palačinci sa Nutellom. Ove patike se preporučuju početnicima zbog njihove odlične izbalansiranosti.

Nike Zoom Structure

Veoma slične Pegasus-u, ali stabilnije i sa više podrške. Ukratko, za njih se može reći – udobne sa dovoljnom količinom potpore.

Nike Lunarglide

Za trkače koji žele patike koje su kombinacija lakoće, pouzdanosti, stabilnosti i mekoće.

Ovo su samo neki od modela koje smo izdvojili, izbor je mnogo veći, i nezahvalano bi bilo preporučiti i izdvojiti samo jedan od njih, jer je stopalo svakog trkača drugačije, način gaženja, težina, stil trčanja…

Vaši komentari

Banner